Vágólapra másolva!
Lothar Matthäus, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya szerint a nemzeti együttes olyan tehetséges, fiatal játékosokból áll, akiknek túl korán jöttek a világbajnoki selejtezők. A szakember úgy véli, hogy 2-4 év múlva lehet eredményes a gárda, ha hagyják érvényesülni.

"A magyar válogatottnak nem az ellenfelek legyőzése, hanem a belső ellenségek folyamatos áskálódása okozza a legtöbb gondot. A magyar futballban többet hazudnak, mint a politikában!" - mondta évértékelő sajtótájékoztatóján a német szakember kedden este. "Nem értem, miért bíráltak minket Antigua és Barbuda játékereje miatt még a meccs előtt? Amíg nem voltam magyar kapitány, a csapat gyengébbekkel is találkozott. Úgy tűnik, a világklasszis ellenfelek elkényeztették a magyarokat, akik már el sem fogadnak egy gyengébb riválist. Pedig, ahogy a brazilok tiszteltek minket, nekünk is tisztelni kell a szerényebb képességű együtteseket."

A most zárult amerikai túrával kapcsolatban Matthäus kijelentette: 3-4 hónappal ezelőtt megkötötték a szerződést az útról, melyben két mérkőzés szerepelt, és amit többek között Kisteleki István, a Magyar Labdarúgó Liga elnöke is támogatott. Mexikóval sikerült megállapodni, a másik ellenfélről pedig azért nem született döntés, mert még tartottak a világbajnoki selejtezők a dél- és közép-amerikai régióban. A két tengerentúli mérkőzés után az MLL közleményében "erkölcsi és anyagi csődnek" nevezte az amerikai túrát.

A szakvezető úgy véli: a válogatott Svédország, Horvátország, valamint Argentína és Málta ellen jó teljesítményt nyújtott. "Több mérkőzést a naivitásunk, rutintalanságunk miatt vesztettünk el. Januárban, ha még én leszek a szövetségi kapitány, megadom annak a 30-32 játékosnak a nevét, akikre hosszútávon építek. A kapuban Király Gábor, Rabóczki Balázs és Fülöp Márton számít alapembernek, de az amerikai túrán Vlaszák Géza is megmutatta, hogy lehet rá számítani. A többi nevet egyelőre nem szeretném nyilvánosságra hozni."

A szerdai MLSZ-közgyűlésről a szakember annyit mondott: reméli, a magyar futball nyer, és mindenki félreteszi a saját érdekeit. Matthäus a tanácskozás idején úton lesz Düsseldorfba, ahol csütörtökön szakvezetőként vesz részt a Zidane és Ronaldo nevével fémjelzett jótékonysági gálameccsen. A kapitányt ezenkívül a Bayern München is meghívta. Korábbi klubja - állítása szerint - szívesen jönne Magyarországra, és erről fog tárgyalni.

A tájékoztatón részt vett Orell Zsolt, az MLSZ elnökségi tagja is, aki az amerikai túrán a magyarok csapatvezetője volt. "Számomra érthetetlen, hogy a debreceniek fáradtságra hivatkozva csak egy játékosukat engedték el, miközben információim szerint a válogatottnál is számításba vett többi futballista Szekszárdon egész napos kispályás tornán vett részt."