Vágólapra másolva!
Szerdán a 100 szavazásra jogosult küldöttből 93 részvételével kezdődött a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) rendkívüli közgyűlése. Napirend előtti felszólalásában Kisteleki István, a Magyar Labdarúgó Liga (MLL) elnöke a szövetség elnökségét lemondásra szólította fel.

"Ha az MLSZ vezetése távozik, akkor én is kész vagyok arra, hogy átadjam a helyem. Az elmúlt időszak vitái nem szolgálták a magyar labdarúgás érdekeit" - mondta Kisteleki. "Ne foglalkozzunk a múlttal, könyvvizsgálói jelentéssel, együttesen ajánljuk fel lemondásunkat, ne ragaszkodjunk a posztunkhoz, segítsük elő a sportág megtisztulását."

Bozóky Imre, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke a rövid elnökségi megbeszélés után bizalmi szavazást kért az egész testülettel kapcsolatban. A rendkívüli közgyűlésen már 95 küldött vesz részt, a testület leváltásához a voksok kétharmadára plusz egy szavazatra van szükség. Az alapszabály értelmében ebben a kérdésben titkos szavazással kell dönteni, ennek megfelelően megválasztották a szavazatszámláló bizottságot, majd kiosztották a szavazólapokat.

Az MLL arra kérte az MLSZ elnökségében tevékenykedő képviselőit, hogy mondjanak le tisztségükről. Kutasi Róbert jelezte, nem mond le, Klement Tibor, Offella Zoltán, Fülöp Ferenc, Illés János, Makray Balázs viszont elfogadta a liga ajánlását és távozott posztjáról.

Ábrahám Attila, a Nemzeti Sporthivatal (NSH) elnöke kultúrált szakmai vitára szólította fel a szemben álló feleket a közgyűlésen. "Nem kívánok állást foglalni egyik oldalon sem, mert nem vagyok kellően tájékozott az ügyben. Csak azt szeretném kérni, hogy a sportág vezetői legyenek partnerei az állami sportvezetésnek, hiszen olyan komoly feladatok állnak előttünk, mint például jövőre az UEFA budapesti kongresszusa, amely nagyszerű alkalmat kínál a 2012-es Európa-bajnokság megrendezésére beadott magyar-horvát pályázat melletti lobbizásra" - mondta Ábrahám.

Az NSH első számú vezetője beszédében elegáns felajánlásnak nevezte Kisteleki István felvetését, mely szerint vele együtt az MLSZ vezetői is mondjanak le tisztségükről a megújulás érdekében, s örömmel nyugtázta, hogy "az MLSZ elnöksége a lovagiasság szabályai szerint felvette a kesztyűt", és bizalmi szavazást kért.

Helmeczy László, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei küldött felszólalásában azt mondta, hogy a közgyűlés az alapszabály szerint el sem kezdődött. "Jelenleg gittegylet vagyunk, nem közgyűlés" - mondta a küldött. "A közgyűlés kezdődhet napirend előtti felszólalással, de utána meg kell szavazni a napirendi pontokat, és ezt követően kezdődhet el a közgyűlés. Személyi kérdésekről, bizalmi szavazásról csak akkor lehetett volna szó, ha ezt a közgyűlés beszavazza a napirendi pontok közé."