Vágólapra másolva!
Vasárnap, az olasz bajnokság 15. fordulójában kerül sor a futballvilág egyik, legnagyobb érdeklődéssel kísért, városi derbijére: az AC Milan és az Internazionale, immár 261-edik alkalommal méri össze tudását. Spanyolországban, a Real Madrid új edzőjének málagai bemutatkozását övezi a legnagyobb érdeklődés, Angliában, a Bajnokok Ligájából csoportutolsóként kiesett Manchester United az Everton ellen vigasztalódhat, a Bundesligában pedig az ötödik helyen álló Hertha BSC és a második Hamburger SV összecsapása számít a forduló rangadójának. 

Az AC Milan és az Internazionale első - vagy inkább "nulladik" - találkozóját meglepő módon nem Milánóban, hanem a svájci Chiassóban rendezték, viszont az 1908. október 18-i mérkőzés eredményét egyetlen archívumban sem találták meg a statisztikusok, mi több: az érintett felek sem tudják megmondani, melyik csapat győzött.

Az eddigi, "igazolt" mérkőzések enyhe AC Milan-fölényt mutatnak: 100-szor a piros-feketék nyertek, míg 72 döntetlen mellett, 88-szor az Inter szurkolói örülhettek.

A bajnokságban legutóbb február 27-én találkozott a két csapat: akkor Kaká szerencsés góljával Carlo Ancelotti tanítványai szerezték meg a három pontot, ráadásul megszakították a rivális 40 tétmérkőzésen át tartó veretlenségi sorozatát.

A 2005-ös évben - 2003-hoz hasonlóan - a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében is összemérte tudását a két együttes: a legrangosabb európai kupasorozatban a piros-feketék pályaválasztásával előbb 2-0-ás siker született, majd a visszavágón is már 1-0-ra vezetett az 1899-ben alapított gárda, amikor az Inter-szurkolók füstbombákkal és petárdákkal árasztották el a játékteret. Az összecsapás félbeszakadt, és az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) a Milant juttatta tovább, ráadásul az Intert azzal büntette, hogy négy BL-találkozót kénytelen volt zárt kapuk mögött játszani.