Vágólapra másolva!
A 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság rendezésére benyújtott magyar-horvát pályázat győzelmi esélyekkel várja az UEFA jövő december 8-i végső döntését. Ez a Bozóky Imre, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke és Vlatko Markovic, a horvát társszervezet (HNS) első embere által vezetett pályázati bizottság keddi ülése után tartott sajtótájékoztatón hangzott el.

"Joggal lehetünk büszkék arra, hogy a kandidálásunk bekerült a legjobb háromba, de mostantól kétszer annyit kell dolgozni a végső sikerért" - mondta Ábrahám Attila, a Nemzeti Sporthivatal elnöke, aki kiemelte, a politika mindkét országban egyértelműen támogatja az Eb-rendezést, s ennek jeleként január 26-án és 27-én Zágrábban kihelyezett kormányülésre kerül sor, melyen téma lesz a kontinensviadal is.

Az MLSZ-székházban tartott eseményen szóba került, hogy a pályázat eddig mennyi pénzbe került, illetve mennyibe fog a december 8-i döntésig. Erre Ábrahám azt mondta, a magyar kormány eddig egyetlen forintot sem költött a kandidálásra, mert csak azt követően kívánta anyagilag is támogatni a pályázatot, hogy az UEFA háromra csökkentette a jelentkezők számát.

Hozzátette, a jövő évi költségvetésben 70 millió forint szerepel erre a célra, s szerinte 300 milliónál nem lehet nagyobb a lobbira fordított összeg, de hogy ebből mekkora lesz az állami ráfordítás, azt egyelőre nem lehet tudni. Markovic elárulta, a horvát kormány hasonlóképpen cselekedett, azaz eddig az ottani vezetés sem járult hozzá pénzügyileg a pályázathoz.

"Hit, összefogás, közös hang és cél. Ez jellemezte az eddigi munkát, amit hasonló szellemben kell folytatnunk. A labdarúgó-Eb megrendezése nem csak a futballról szól. Óriási profitot hoz az országnak, elég csak munkahelyteremtésre, a befektetésekre és az infrastruktúra fejlődésére gondolni. Persze a sportág is sokat nyerne a sikeres kandidálással, ugyanis megépülne négy, minden előírásnak megfelelő stadion, illetve rengeteg gyerek kapna kedvet a labdarúgáshoz" - fogalmazott Bozóky, aki egyben köszönetet mondott mindkét parlamentnek, amiért kiállt a kandidálás mellett.

Az MLSZ vezetője azt nem kívánta elárulni, hogy a házigazda szerepért zajló versengésben jelenleg lépéselőnyben lévő olaszokat miként kívánják megelőzni, ha úgy tetszik, legyőzni. Bozóky azt szeretné, ha Horvátország minél hamarabb csatlakozna az Európai Unióhoz, így siker esetén 2012-ben már két EU-s ország láthatná vendégül Európát.

Kollégája, Markovic a politikusok mellett a pályázat készítőinek is köszönetet mondott: "Kitűnő munkát végeztek. Amikor láttuk a vetélytársak anyagát, tudtuk, mind közül a miénk a legjobb. Ha választanom kellene, 2012-ben inkább Eb-t rendeznénk, mint hogy jövőre a világbajnokságon válogatottunk bejusson a legjobb négy közé".

Markovic talán mindenkinél bizakodóbb, amit "2006. december 8-án nagyon boldogok leszünk" kijelentése is jelez.

Az már korábban eldőlt, hogy Zágrábban lenne a nyitómérkőzés, a döntő helyszínéül pedig Budapest - egész pontosan a Puskás-stadion - szolgálna. Magyarországon további három város, Debrecen, Székesfehérvár és Győr rendezhetne mérkőzéseket. A lebonyolításért a magyar-horvát és az olasz mellett a lengyel-ukrán közös pályázat maradt versenyben.