Vágólapra másolva!
A holland rendőrség 17 ezer szöveges üzenetet (sms) küldött el azoknak a szurkolóknak a mobiltelefonjára, akik kilátogattak az Ajax Amsterdam és a Feyenoord közötti labdarúgó-mérkőzésekre az elmúlt idényben. Az akció eredményeképpen újabb száz letartóztatásra került sor.

A technológia egyik új vívmányának használatára azért volt szükség, mert állandósultak a zavargások a két klub mérkőzésein. Legutóbb április 17-én, Rotterdamban csaptak össze az amszterdami egyesület fanatikusai a rendőrökkel, és a rendbontásban többen megsérültek. A találkozó előtt egy házi készítésű petárda felrobbant az egyik rotterdami szurkoló zsebében a De Kuip-stadion közelében, minek következtében súlyos égési sérülésekkel két hazai drukkert kórházba szállítottak. A lefújás után már a Feyenoord drukkerei okoztak botrányt, ők is összecsaptak a rendőrökkel. Negyvenhárom személyt őrizetbe vettek, hét rendőr pedig megsérült.

A mobiltelefonos cégek önként adták át a hatóságnak azoknak a számát, akik az ominózus mérkőzés napján a Feyenoord stadionjának környékéről telefonáltak. Bár az sms-ekben csak információszolgáltatásra kérték a szurkolókat, a botrányokozók közül többen maguk jelentkeztek a rendőrségen.

"Talán azt gondolták, előbb-utóbb úgyis elkapják őket, így inkább önként feladták magukat" - vázolta a helyzetet Ger de Jong, a rotterdami rendőrség szóvivője. Az akció eredményeképpen egy hónappal a mérkőzés után újabb száz letartóztatásra került sor.

A huliganizmust megfékezendő a Holland Labdarúgó Szövetség úgy döntött, ha a jövőben az Ajax-Feyenoord találkozóin rendbontás történik, öt évig zárt kapuk mögött rendezik meg az ország legnagyobb presztízsű összecsapását. A két csapat múlt vasárnapi, 2-1-es Feyenoord sikerrel végződött találkozója kapcsán nem érkezett rendbontásról hír.