Vágólapra másolva!
A Manchester United magabiztos liverpooli sikerével elkezdődött az angol labdarúgó-bajnokság 2005-2006-os szezonja. A kedden a Debrecen elleni BL-selejtezőn is sziporkázó Vörös Ördögök a vártnál sokkal simábban, 2-0-ra győztek a Goodison Parkban az Everton vendégeként. Gera Zoltán csapata, a West Bromwich Albion idegenben 0-0-s döntetlent játszott a Manchester City ellen.

Igazi presztízsmeccsnek ígérkezett a Premier League 2005-2006-os szezonjának nyitómérkőzése, melyen az elmúlt bajnokság negyedik helyezettje, az Everton a tavalyi bronzérmes Manchester Unitedet fogadta. A hazaiakat minden bizonnyal fűtötte a bizonyítási vágy, hiszen az angol labdarúgás iránt érdeklődők többsége egyértelműen kicsúszott eredménynek könyvelte el a Stolverkosok BL-selejtezőt érő pozícióját. David Moyes menedzser mindenesetre kijelentette, hogy szándékaik szerint az idén sem adják alább a negyedik helynél, így bizonyítván be: tényleg jó csapat az Everton.

Nos, lehet, hogy jó csapat - illetve jó csapat lesz, he tényleg összeáll - a Mersey-parti gárda, ám a szombati összecsapáson sem ebből, sem a tavalyi nagy menetelést elősegítő remek produkcióból nem mutattak sokat. Ruud van Nistelrooy már a második percben vezetést szerezhetett volna a vendégeknek, azonban a rosszul felálló sorfal mellett eltekert szabadrúgása a kapufa tetejét borotválta le. Ezt követően a mérkőzés során - immáron hagyományosnak mondható módon - minden labdaérintésénél füttykoncerttel "jutalmazott" Rooney lőhetett volna gólt, végül azonban a jobb alsó sarok mellé lőtt, miként néhány perccel később Nistelrooy is.

Jó húsz perc kellett, míg magához tért a középpálya oszlopát, Lee Carsleyt sérülés miatt eleve nélkülöző, majd rögtön a mérkőzés elején Beattyt ugyanilyen okból elveszítő Everton, és Cahill remek fejesével - melyet Van der Sar földöntúli bravúrral kapott ki a léc alól - jelezte, hogy kékmezes játékosok is vannak a pályán.

A 34. percben ismét az Everton szerezhetett volna vezetést, azonban egy lecsorgó labdát Bent a felső kapufára bombázott. Amikor pedig már mindenki a szünetre gondolt, akkor O'Shea nyargalt el a bal oldalon, pontos centerezését pedig Nistelrooy pörgette a kapuba.

A pihenő alatt aztán David Moyes minden bizonnyal rendezte a sorokat a hazaiaknál, azonban hogy mit szeretett volna látni csapatától, azt valószínűleg már sohasem tudjuk meg, mivel a második félidő harmincadik másodpercében Rooney megszerezte első gólját egykori csapata ellen. Ez alapvetően befolyásolta a mérkőzés képét, számszerűsége mellett azért is, mert egészen elképesztő védelmi hibából született: a nyáron távozott Watson és Stubbs hiányában kezdő középhátvéddé avanzsált Yobo nagyon csúnyán passzolt el egy labdát a saját tizenhatosán belül, Rooney pedig nem hibázta el az ajándék lehetőséget.

A második bekapott góltól érezhetően megrogyott az Everton, és bár becsületesen mentek előre Artetáék, ezen a napon nem volt benne a gól a Moyes-bandában. Liverpooli részről bejött még a fontos gólok mestere Duncan Ferguson, valamint az ír válogatott Kevin Kilbane, azonban ezen a napon ők sem tudtak lendületet vinni a Stolverkosok játékába.

A végén még feltehette volna az i-re a pontot a Manchester, azonban a teljes Everton-védelmet megbolondító Nistelrooy beadásáról Gary Neville centiméterekkel ugyan, de lemaradt a hosszú saroknál. A végén maradt a 2-0, amely önigazolás lehet a manchesteriek felé, hogy jó úton járnak, az Evertonnak pedig még sok munkára lesz szüksége, hogy újra tavalyi önmagára emlékeztessen.

A Villa Parkban már a kilencedik percre kialakult a 2-2-es végeredmény az Aston Villa-Bolton összecsapáson, a Charlton pedig emberhátrányban biztosította be győzelmét az újonc Sunderland vendégeként.

A Gera Zoltán végig soraiban tudó WBA értékes pontot szerzett a Manchester City otthonában, míg a West Ham a 40. születésnapjához közelítő Teddy Sheringham vezérletével hátrányból fordított a Blackburnnel szemben.

Premier League, 1. forduló:
Everton - Manchester United 0-2 (0-1)
gól:
van Nistelrooy (43.), Rooney (46.)

Aston Villa - Bolton Wanderers 2-2 (2-2)
gól:
Phillips (4.), Davis (9.), illetve Davies (6.), Campo (8.)

Fulham - Birmingham City 0-0

Manchester City - West Bromwich Albion 0-0

Portsmouth - Tottenham Hotspur 0-2 (0-1)
gól:
Griffin (öngól, 45.), Defoe (64.)

Sunderland - Charlton Athletic 1-3 (1-1)
gól:
Gray (32.), illetve Bent (11., 90.), Murphy (64.)
piros lap: Ambrose (Charlton, 55.)

West Ham United - Blackburn Rovers 3-1 (0-1)
gól:
Sheringham (46.), Reo-Coker (62.), Etherington (80.), illetve Todd (18.) piros lap: Dickov (Blackburn, 85.)

Middlesbrough - Liverpool 0-0
piros lap:
Ehiogu (74.)