Vágólapra másolva!
A Debreceni VSC-AVE Ásványvíz története első Bajnokok Ligája-mérkőzésén, a selejtező második fordulójában 3-0-ra legyőzte a horvát Hajduk Split csapatát.

Bajnokok Ligája-selejtező, 2. forduló, első mérkőzés:
Debreceni VSC-AVE Ásványvíz - Hajduk Split (horvát) 3-0 (2-0)
Debrecen, 9000 néző
v: Kircher (német)
Debrecen: Csernyánszki - Nikolov, Máté, Éger, Szatmári - Dombi, Habi (Kiss Z., 64.), Sándor T., Halmosi - Kerekes (Bernáth, 71.), Bogdanovic (Brnovic, 78.)
Hajduk: Kale - Granic, Zilic, Djolonga - Blatnjak, Bartulovic, Damjanovic, Pralija, Grgurovic (Maharin, 80.) - Kranjcar, Busic.
gól: Bogdanovic (26., 40.), Kerekes (57.)
sárga lap: Bartulovic (5.), Szatmári (66.)

A Bajnokok Ligája bevezetése óta négyszer találkozott a magyar bajnok a horvát aranyérmessel, és a mérleg ötvenszázalékos, a Dunaferrnek és a Zalaegerszegnek sikerült a továbbjutás a Hajduk Split, illetve az NK Zagreb ellen, ugyanakkor az MTK és a Ferencváros elvérzett a Dinamo Zagreb, illetve a Hajduk ellen.

A Debrecen története során először szerepel a sorozatban, és hogy ne csak epizódszerep jusson a hajdúságiaknak, ahhoz először a Hajduk Split csapatát kell legyűrnie Sándor Tamáséknak. Mindkét klub sikerélménnyel hangolt a nagy találkozásra, a hazaiak a Sopron ellen elnyerték a Szuperkupát (igaz, az első mérkőzésen nagyon gyengén futballozott a Loki), míg a dalmátok előbb legyőzték a horvát kupagyőztest, majd a bajnoki nyitányon egy hatost rúgtak az NK Osijeknek.

A Hajduk játékosai önbizalommal telve érkeztek a hajdúsági városba, Niko Kranjcar, a horvátok irányítója, egyben legnagyobb sztárja például egy nyilatkozatában kijelentette, nem tud arról, hogy a Debrecennek bármilyen erőssége lenne. Az előzetesen megadott kezdőcsapatokban mindössze egyetlen változás volt, a hazaiaknál Máté kapott helyet a védelemben Komlósi helyett.

Rögtön az első percben helyzetbe kerültek a horvátok, Bartulovic beadását Busic jobbal mellé pörgette. A hetedik percig kellett várni az első debreceni lehetőségre, ekkor Habi passza után Bogdanovic tüzelt 25 méterről, és a szerb légiós bombája alig kerülte el a bal felső sarkot. A csatártárs is kedvet kapott, Kerekes egy perccel később közelebbről, és laposan próbálkozott, de Kale vetődve hárított.

Csernyánszki bravúrja kellett, hogy ne szerezzen vezetést a Hajduk, Djolonga ugratta ki Blatnjakot, aki éles szögből lőtt, és a debreceni hálóőr lábbal védett. Bár az első percekben a dalmátok kezdtek bátrabban, a 15. perctől a Loki vette át a játék irányítását, és Bogdanovic, valamint Kerekes sok bonyodalmat okozott a vendégvédőknek, utóbbi például centikkel maradt le Dombi beadásáról a kapu előtt.

A 26. percben aztán semmi sem mentette meg a splitieket a góltól, Halmosi adott be balról, középen Bogdanovic elszakadt védőjétől, majd az ötösről a léc segítségével bólintott a kapuba, 1-0. A gól után nem váltott játékstílust a Hajduk, nem jöttek feljebb a horvátok, a Loki ugyanakkor lendületben maradt, és elsősorban Halmosi, valamint Dombi, azaz a két szélső középpályás révén próbált rést találni a védelmen.

Meg is lett az a bizonyos rés öt perccel a félidő vége előtt, a bal oldalon Halmosi és Szatmári vezetett akciót, utóbbi beadott, középen pedig ismét Bogdanovic érkezett, és csúsztatott fejesével kettőre növelte az előnyt, a szerb-horvát barátság jegyében, 2-0.

A szünet után bekezdett a Supka-csapat, Halmosi ismét remekül tekert középre, ahol a nem éppen fejeseiről ismert Dombi bólintott mellé, majd a következő támadásnál Sándor Tamás pörkölte rá a labdát 22 méterről, Kale kesztyűje volt a végállomás.

Hosszú idő után életjelet adtak magukról a horvátok a debreceni kapu előtt, előbb Busic szakadt el Szatmáritól, és lőtt az oldalhálóba, majd egy baloldali szöglet suhant el Kranjcar feje előtt. A magyar bajnok játékosai nagyon megijedhettek a horvátok ébredezésétől, mert gyorsan megszerezték a harmadik gólt: Szatmári balról átívelt a hosszú oldalra, ahol Dombi középre fejelt, Kerekes pedig bevetődve a hálóba stukkolt, 3-0.

Az öröm mellett érzékeny veszteség is érte a hazaiakat, a középpályán iszonyatos munkát végző Habi ugyanis megsérült, helyére Kiss Zoltán érkezett. Aztán Kerekest is lekapta Supka Attila, a harmadik gól szerzőjét Bernáth váltotta, azaz az előny tartására rendezkedett be a Loki. Kissé elfáradt a Debrecen, a horvátok az utolsó negyedórához közeledve egyre többet birtokolták a labdát, és Bartulovic kapáslövésénél Csernyánszkinak is kapaszkodnia kellett.

A 88. percben ismét a Loki kapusa volt munkában, Djolonga távoli szabadrúgása halt el az ölében. A hátralévő időben már mindenki a végső sípszót várta, a német bíró végül a 92. percben fújta le a találkozót, ezzel kezdetét vette az ünneplés a Loki stadionjában, a kedvencek ugyanis háromgólos előnnyel utazhatnak a visszavágóra.

A magyar bajnok főleg az első félidőben mutatott remek teljesítményt, a horvátok pedig nem igazolták hírnevüket, a nagyképűen nyilatkozó Kranjcar például maximum bujocskában nyújtott maradandót.

Nyilatkozatok:
Supka Attila, a DVSC vezetőedzője: "Jól játszottunk ezen a mérkőzésen, a Hajduktól viszont másra számítottunk. Tudtuk, hogy erős ellenfél vár ránk, látszott, hogy nagyon meg van szervezve a védekezésük. Próbálták megszűrni akcióinkat, de szélső középpályásainkat nem tudták ezen a mérkőzésen semlegesíteni. Amit terveztünk, azt sikerült megvalósítani, bejátszottuk az ellenfél üres területeit. A 3-0 még nem jelenti azt, hogy továbbjutottunk, tisztában vagyunk azzal, hogy a Split odahaza sokkal veszélyesebb, mint idegenben."

Miroslav Blazevic, a Hajduk vezetőedzője: "Gratulálok a kollégámnak a csapata játékához, valamint a nézőknek is, akik végig remekül bíztatták együttesüket. Nem gondoltuk, hogy ilyen súlyos vereséget szenvedhetünk. A labdarúgásban szoktak csodák történni, bízunk benne, hogy ez most is így lesz. Nem játszottunk úgy, ahogy szerettünk volna. Nagyon fiatal csapatom van, kíváncsian várom a visszavágót."