Vágólapra másolva!
Közel került a Bajnokok Ligája-továbbjutáshoz a dán Bröndby labdarúgócsapata, amely a selejtező 2. fordulójának első mérkőzésén Tbilisziben győzött 2-0-ra a grúz bajnok Dinamo ellen. Nagy meglepetésre Kijevben ért el 2-2-es döntetlent ért el a svájci Thun, amely így a visszavágó esélyesévé nőtte ki magát.

Tizenhárom évvel azután, hogy játékosként a Barcelonát vezette kupasikerre, most edzőként a dán Bröndby együttesét vezetné a Bajnokok Ligája elitmezőnyébe Michael Laudrup. A klasszis irányító szakvezetőként sem panaszkodhat, hiszen a BL 2. selejtezőkörében idegenben sikerült diadalmaskodnia csapatának: a Bröndby 2-0-ra nyert a Dinamo Tbiliszi otthonában.

A skandináv együttes helyzetét megkönnyítette, hogy az első félidő hajrájában Amisulasvilit kiállította Szabó Zsolt játékvezető, az emberelőnyt pedig a második játékrészben előbb Morten Skoubo, majd Johan Elmander használta ki.

Nagy bravúrt könyvelhetett el a svájci Thun együttese is, amely nem rettent meg a Bajnokok Ligájában korábban számtalanszor remeklő Dinamo Kijev otthonában, s bár Guszev, majd Sackih révén kétszer is az ukránok vezettek, végül Aegerter egyenlítő találatával sikerült kiharcolni a 2-2-es döntetlent. Már pedig két idegenben lőtt góllal, ikszről kezdve már a Thun számít a visszavágó favoritjának.

Példátlan biztonsági intézkedések előzték meg az Anortoszisz és a Trabzonspor Bajnokok Ligája-selejtezőjét, ugyanis 1974 óta először találkozott ciprusi és török futballcsapat. Az európai szövetség "kiemelten veszélyes" minősítést adott a történelmi meccsnek, amelyen így több mint 1500 rendőr teljesített szolgálatot.

A sziget északi része 31 éve török megszállás alatt van, ráadásul az Anortoszisz az elfoglalt területen lévő Famaguszta kikötővárosból származik. Ennek lakossága az 1974-es török bevonuláskor elmenekült szülőföldjéről.

A meccs végül 3-1-es hazai győzelemmel zárult, a Famaguszta a hajrában kihasználta, hogy a Trabzonspor Yattara kiállítása miatt egy félidőt emberhátrányban játszott.

A belga Anderlecht maximum az utazás miatt izgulhat az azeri Nyeftcsi Baki elleni visszavágó előtt, a pályán ugyanis nem lehet gondja a lila-fehéreknek, akik otthon bepakoltak egy ötöst a vendégeknek, ráadásul már az első félidőben 4-0 volt az állás.

A címvédő Liverpool a 21. percben hátrányba került Kaunasban a helyi gárda ellen, aztán kilenc perc alatt véget vetett a litván örömködésnek, előbb Cissé, majd Carragher köszönt be a hazaiaknak, a szünet után még Gerrard megrúgta a szokásos gólját (a Pool-drukkerek Stevie-je három meccs alatt hat gólt szerzett eddig a selejtezőben), ezáltal ebben a párosításban is lefutottnak tűnik a második meccs.

A finn Haka ellenben még reménykedhet, a norvég Valerenga otthonából ugyanis 1-0-s vereséggel távoztak, márpedig ez a hátrány a ledolgozható kategóriába tartozik.

eredmények
Dinamo Tbiliszi (grúz) - Bröndby (dán) 0-2 (0-0)
v.: Szabó Zsolt
gól: Skoubo (59.), Elmander (82.)
kiállítva: Amisulasvili (40., Tbiliszi)

Dinamo Kijev (ukrán) - Thun (svájci) 2-2 (2-1)
gól:
Guszev (20.), Sackih (43.), illetve Rodolfo (öngól, 38.), Aegerter (65.)

Anortoszisz Famaguszta (ciprusi) - Trabzonspor (török) 3-1 (1-0)
gól:
Nikolaou (25.), Fruszosz (82.), Koba (90.) illetve Tekke (75.)
kiállítva: Yattara (45., Trabzonspor)

Anderlecht (belga) - Nyeftcsi Baki (azeri) 5-0 (4-0)
gól: Tihinen (20.), Jesztrovic (23.), M. Mpenza (32.), Goor (40.), Vanderhaeghe (78.)

FBK Kaunas (litván) - Liverpool (angol) 1-3 (1-2)
gól: Baravicius (21.), illetve Cissé (27.), Carragher (30.), Gerrard (54., 11-esből)

Valerenga (norvég) - Haka Valkeakoski (finn) 1-0 (0-0)
gól: Santos (53., 11-esből)