Vágólapra másolva!
A soproni városi bíróság első fokon két év letöltendő szabadságvesztéssel sújtotta Bognár Györgyöt, a Matáv SC Sopron labdarúgócsapatának korábbi edzőjét és klubigazgatóját.

Gajdos Anikó bírónő a vádlottat jelentős értékben, folytatólagosan elkövetett sikkasztásban, egy rendbeli csalásban és egy rendbeli okirat-hamisításban találta bűnösnek, s a börtönbüntetés mellett két évre eltiltotta a közügyektől. Az ítélet ellen három napon belül lehet fellebbezni a Győr-Moson-Sopron megyei Bírósághoz.

Bognár jelezte, ügyvédje már be is nyújtotta a fellebbezést. "Nem igazán értem az ítéletet, mert megállapodtunk a soproni klubbal, hogy amennyiben a bíróság úgy dönt, nem jár nekem a jutalék, akkor azt azonnal visszafizetem. Az összeget letétbe helyeztem, a bírónő ennek ellenére hozta meg az elmarasztaló határozatot" - mondta a tréner.

A korábbi 50-szeres válogatott futballistát 2003 júliusában pénzügyi visszaélés miatt a csapat vezetői menesztették klubigazgatói posztjáról, majd a két fél által kötött részletfizetési megállapodás felrúgása miatt - több mint 10 millió forintos károkozásért - feljelentették. A vizsgálatokat a nyomozók tavaly februárban zárták le, és az ügyet kétrendbeli sikkasztás, egyrendbeli magánokirat-hamisítás és csalás vádjával, azaz vádemelési javaslattal adták át az ügyészségnek.

Bognár a feljelentés után és nyomozás alatt is ártatlannak vallotta magát, és jelezte, hogy üzleti jutalék címén 15 millió forintot követel, amelyre álláspontja szerint annak idején szóbeli megállapodást kötött a felügyelőbizottsággal. Mint mondta, ennek az összegnek előlegeként vett fel 10,4 milliót.

A tavaly novemberben kezdődött tárgyalás során előbb március elején, majd áprilisban akartak döntést hozni. A bírónő azonban márciusban ismételt adó- és könyvszakértői vizsgálatot, áprilisban pedig játékszenvedélye miatt - Bognár rendszeresen kaszinózott - igazságügyi elmeorvosi szakértői vizsgálatot rendelt el. Ez utóbbi a bírónő szerint azt állapította meg, hogy Bognár tudatában volt cselekedetei súlyával és azok következményeivel.