Vágólapra másolva!
Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt július 19-én!

1969-ben ezen a napon kezdte meg ausztráliai túráját Görögország válogatottja. A hellének azokban az évtizedekben az európai középmezőnyhöz tartoztak, kivétel nélkül sikertenül teljesítették a vb-, és Eb-kvalifikációkat. Voltak azért biztató eredményeik, 1967-ben Eb-selejtezőn 4-1-re verték Ausztriát, míg 1968 decemberében a Colunával, José Augustóval, Torresszel, Eusébióval, Simoesszel fémjelzett portugál csapat távozott Pireuszból 4-2-es vereséggel.

A távoli földrészen óriási érdeklődés kísérte a görögök szereplését, a két ország szövetsége három mérkőzést kötött le, 19-én Sydneyben, négy nappal később Brisbane-ben, 26-án pedig Melbourne-ben találkoztak a válogatottak, sőt a felek megegyeztek abban is, hogy 1970 novemberében Görögországban is összemérik erejüket.

Sydney legnagyobb krikettstadionjában szépszámú közönség előtt játszották az első találkozót, amit az ausztrálok a vb-selejtezőkre való felkészülésnek tekintettek, míg a vendégcsapat az októberi, Svájc elleni kvalifikációs 90 percre gyakorlatozott. A találkozót egy tizenegyesgól döntötte el, a 60. percben a hazai (egyébként kifogástalanul bíráskodó, az 1974-es és 1982-es világbajnokságon is foglalkoztatott) játékvezető, Boskovic által megítélt büntetőt Attila Abonyi váltotta gólra.

Az 1946. augusztus 16-án született Abonyi az ausztrál futball történetének legnagyobb alakjai közé tartozik, 1967 és 1977 között játszott 62 válogatott mérkőzésén 25-ször volt eredményes, amivel az eredményességi örökranglistán a 29 gólig jutott Damian Mori mögött a második helyen áll. Klubszinten a St. George-Budapestben, a Melbourne Hungariában és a Sydney Unitedben futballozott, a válogatottal ott volt az 1974-es, NSZK-beli világbajnokságon.

Ausztrália - Görögország 1-0 (0-0)
Sydney, Sydney Cricket Ground
30 000 néző, v.: Boskovic (ausztrál).
Ausztrália: Corry - Schaefer, Watkiss, Marnoch, Ackerley, Walsh, Warren, Alston (McColl, 46.), Abonyi, Baartz, Vojtek. Szövetségi kapitány: Vlatsis. Görögország: Hrisztidisz (Szaraliotisz, 26.) - H. Intzoglu, Toszkasz, Szpiridon, A. Intzoglu, Szarafisz, Dedesz (Hadzsionoglu, 75.), Haitasz (Papajoannu, 46.), Aidinu, Kritikopulosz, Karafeszkosz. Szövetségi kapitány: Giorgiadisz.
gól: Abonyi (60., 11-esből)

Dévényi Zoltán