Vágólapra másolva!
Meglepetésre 4-2-es vereséget szenvedett a Debreceni VSC-AVE Ásványvíz bajnokcsapata a labdarúgó Szuperkupa soproni összecsapásán, azaz kétgólos hátrányból várhatja a szerdai visszavágót. A Loki BL-selejtezőbeli ellenfele, a Hajduk Split a horvát Szuperkupa-döntőt 1-0-ra nyerte meg.

eredmény, Szuperkupa-döntő, 1. mérkőzés
FC Sopron - Debreceni VSC-AVE Ásványvíz 4-2 (2-0)
Sopron, 2500 néző
v.: Erdős
Sopron: Horváth T. - Bagoly, Fehér Z. (Sira, 68.), Costisor, Hanák - Ibric, Lazic, Horváth A., Cotan (Sifter T., 58.) - Cigan (Dumitra, 70.), Csordás
Debrecen: Csernyánszki - Kiss Z., Éger, Hegedűs, Halmosi - Dombi (Nikolov, a szünetben), Habi, Sándor T., Madar Cs. (Bernáth, 84.) - Mészáros (Dzsundzsák, 60.), Bogdanovic
gól: Cotan (29., 34.), Lazic (66., büntetőből), Horváth A. (77.), illetve Kiss (72.), Sándor T. (86.)

Első alkalommal rendezték oda-visszavágós alapon a magyar labdarúgó Szuperkupa-döntőt, amelynek két résztvevője ezúttal bajnokként a Debrecen, kupagyőztesként a Sopron együttese volt. A Loki a Hajduk elleni BL-selejtezőre való felkészülés egyik állomásának szánta az összecsapást, a soproni csapat élére a napokban kinevezett Csank János viszont fejest ugrott az ismeretlenbe.

Pontosabban csak félig az ismeretlenbe: a csapathoz ugyanis hét közben Nagyszalontáról érkezett egy ötfős román kontingens, amelyek közül négyen a kezdőcsapatban kaptak helyet. Csank mester számára nem lehettek "fekete lovak" Ciganék, a tréner az elmúlt hónapokban éppen Szalontán dolgozott szaktanácsadóként.

Kétségtelen, jó ötletnek tűnt onnan erősíteni, az első félidőben ugyanis a hazai együttes éppen légiósainak köszönhetően villogott. A 2. percben Christian Cigan (az egykori ferencvárosi és újpesti válogatott, Sorin Cigan fia) lépett ki egyedül, 18 méteres lövését Csernyánszki ütötte ki a jobb sarok elől.

A játékot egyértelműen a soproni gárda irányította, amely szervezett védekezése mellett mintegy félórát ismerkedett a hajdúságiakkal, aztán ritmust váltva gyorsan előnyhöz jutott. A 26. percben Csordás lövése még a bal kapufa mellett hagyja el a pályát, három perccel később azonban már nem volt kegyelem.

Az egyik új szerzemény, Cotan balról befelé cselezgetett, majd a 16-os sarkáról Éger mellett a bal sarokba csavart (1-0). Öt perc sem telt el, ismét Cotan volt a főszereplő, Bagoly előrevágott labdájára a román játékos rajtolt, s kibújva a védők közül 10 méterről ezúttal ballal vette be a Debrecen kapuját (2-0).

A 38. percben Horváth András 50 méterről ívelt kapura, de elvétette a célt, majd a hajrában Bogdanovic révén a bajnok is veszélyeztetett, ám lövésébe Lazic az utolsó pillanatban bele tudott lépni.

A szünetben Supka Attila változtatott, a passzív Dombi helyére Nikolovot hozta be, elöl biztosan aktívabb játékot kért a csatároktól, ám Bogdanovic az 50. percben nagy helyzetben rontott (rosszul vette át a labdát).

A 62. percben Csordás kapott remek indítást Cigantól, Halmosi szorításában a 16-oson belül is addig fedezte a labdát, amíg lövőhelyzetet nem tudott kicsikarni, ám a labda centikkel kerülte el a hosszú sarkot.

A 66. percben eldőlt a mérkőzés sorsa: Habi letarolta Cigant a büntetőterületen belül, a 11-est Lazic higgadtan lőtte a bal sarokba (3-0). A 72. percben szerencsés góllal szépített a Debrecen: Horváth kapus összefutott, pontosabban elbotlott saját védőjében, Costisorban, az érkező Kiss számára pedig nem okozott gondot egy méterről eltalálni az üres kaput (3-1).

A 77. percben Horváth pazar cselek után már a negyedik soproni gólt szerezte (4-1), újabb szűk tíz perc elteltével Bernáth beadását Sándor Tamás fejelte a hálóba.

A 4-2-es végeredmény az idegenben rúgott góloknak köszönhetően még reménnyel kecsegtet a Debrecen számára a visszavágót illetően - ilyen szellős védekezéssel viszont a Hajduk Split ellen nehéz dolga lesz a hajdúságiaknak a Bajnokok Ligájában.