Vágólapra másolva!
Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt július 15-én!

1945-ben ezen a napon játszotta első argentin bajnoki mérkőzését Alfredo di Stéfano, a világ valaha élt legkiválóbb játékosainak egyike. Az 1926-ban Buenos Airesben született Di Stéfano 1944-ig egy kis klubban futballozott, csak akkor írt alá az ország egyik leghíresebb klubjához, a River Plate-hez. A Milliomosok a bajnokság 12. fordulójában az Huracánhoz látogattak, a találkozóra azonban a San Lorenzo stadionjában került sor.

A fiatal Alfredo nem akármilyen társak közé került debütálása alkalmából (Soriano - Vaghi, Rodríguez, Yácono, Rossi, Ramos, Deambrossi, Gallo, Pedernera, Labruna, Loustau), hiszen a River 1941-ben és 1942-ben is bajnokságot nyert, 1943-ban és 1944-ben csak a Boca Juniors tudta megelőzni, s a piros-fehérek abban az évben is a pontvadászat egyik legnagyobb esélyesének számítottak. (Novemberben a Chacarita Juniors elleni mérkőzésen meg is szerezték a bajnoki címet.)

Érdekesség, hogy Di Stéfano első bajnoki gólját az Huracán színeiben szerezte, hiszen néhány hónappal később a River kölcsönadta 19 éves reménységét. A fiatal csatár ugyanis összeveszett klubja első emberével, mert nehezményezte, hogy néhány ifjú csapattársa több pénzt keres nála. A vitának kölcsönadás lett a vége, a River Plate azonban egy év múlva már az ország egyik legjobb csatáraként hozta vissza Di Stéfanót.