Vágólapra másolva!
A világ labdarúgóklubjainak 99 százaléka maradéktalanul elégedett lenne egy bajnoki és egy BL-ezüstéremmel zárult idénnyel, de az AC Milannál nem ez a helyzet: a szezon végén a vártnál gyengébb szereplés miatt még Carlo Ancelotti vezetőedzőt is majdnem menesztették. A mester végül maradt, ellenben a BL fináléjában két gólt szerzett Hernán Crespo már nem. A Milánóban kölcsönjátékosként szereplő argentin támadónak ugyanis vissza kellett térnie Londonba, a Chelsea FC-hez.

Május elején még úgy tűnt, története egyik legeredményesebb szezonját zárhatja az AC Milan, hiszen a piros-feketék vezettek az olasz bajnokságban, és 2-0-ra megnyerték az elődöntő első mérkőzését a holland PSV Eindhoven ellen a Bajnokok Ligájában. Végül azonban egyik trófeát sem sikerült begyűjteni, Silvio Berlusconinak és a szurkolóknak be kellett érniük két ezüstéremmel. Márpedig sem a mindenható tulajdonosra, sem a milánói drukkerekre nem jellemző, hogy örülni tudnának a második hely(ek)nek, így várható volt, hogy következményei lesznek a vereségeknek. Még a vezetőedző, Carlo Ancelotti menesztése is felmerült, de a tréner végül maradhatott a helyén.

És ha már ott maradt, hozzá is látott az erősítésekhez. A klub első új szerzeménye a svájci Johan Vogel volt, akit Ancelotti nyilván a BL-elődöntő mérkőzésein nézett ki magának, azokon a találkozókon ugyanis a svájci éppen úgy remekelt, mint együttese többi nemzetközi mérkőzésén. A középpályás mindössze 27 éves kora ellenére rutinos, sok nagy csatát látott játékosnak számít, hiszen már 16 esztendősen a Grasshopper-Club felnőttcsapatában játszott, 18 évesen lett először válogatott, és már öt esztendeje a nemzeti csapat kapitánya.

A svájci után egy cseh csatlakozott a kerethez, mégpedig Marek Jankulovski személyében, aki az Udinesét hagyta el az AC Milan kedvéért. A bal szél valamennyi posztján használható játékost már évek óta szerette volna megszerezni a klub, és furcsamód éppen akkor sikerült ez, amikor a fekete-fehérek végre elérték fő céljukat, és kvalifikálták magukat a Bajnokok Ligája selejtezőjébe. Jankulovski mégis a váltás mellett döntött, és négyéves szerződést írt alá. Az Eb-bronzérmes játékos feladata az lesz, hogy végre megnyugtató megoldást jelentsen a bal oldalon, ami Paolo Maldini középre húzódása óta senkinek sem sikerült.

Még annak a Kaha Kaladzénak sem, aki kis híján a Chelsea FC-hez igazolt a holtszezon elején, hogy aztán néhány héttel később újabb öt évre aláírjon a piros-feketékhez. A grúz játékos Londonba igazolását már mindenki kész tényként könyvelte el (a Sun című bulvárlap meg is írta), amikor a futballista mégis meggondolta magát, és 2010-ig meghosszabbította szerződését az olaszokkal.

Nem csak Kaladze miatt találkoztak az AC Milan és a Chelsea FC vezetői a nyáron, a két klub ugyanis Hernán Crespo jövőjéről is döntött. Az argentin csatár teljesítményével annyira elégedett volt Ancelotti, hogy mindenképpen szerette volna megtartani, a Chelsea vezetői azonban nem járultak hozzá az újabb kölcsönadáshoz. A csatár a Milannál szeretett volna maradni, de José Mourinhónak Mateja Kezsman eladása után mindenképpen szüksége volt a támadóra. A piros-feketék már korábban is számoltak ezzel a lehetőséggel, így alig néhány nappal azután, hogy a városi riválisnál felbontották Christian Vieri szerződését, máris megszületett az újabb szenzáció: Bobo csak klubot cserélt, stadiont nem, így szeptembertől Andrij Sevcsenko oldalán rohamozhatja az FC Internazionale kapuját.

Szintén a Chelsea-vel harcolt az olasz klub egy másik csatárért is. Alberto Gilardinóról van szó, akit az AC Parma szeretne eladni, hogy megoldja anyagi gondjait. A parmaiak nem kevesebb mint 31 millió eurót kérnek a gólvágóért, a Milan viszont csak 22 milliót hajlandó fizetni, plusz cserébe átengedne egy játékost is. A cserealap akár még az a Filippo Inzaghi is lehet, aki tíz évvel ezelőtt már megfordult az Ennio Tardini stadionban, és egy évet lehúzott a sárga-kékeknél. A Chelsea viszont készpénzben fizetne, a csata Gilardinóért pedig még javában tart - bár a játékos kijelentette, hogy ha nem igazolhat a Milanba, akkor inkább marad a Parma együttesénél.

Néhány további átigazolásra viszont már pont került a Milan háza táján, ugyanis Ancelotti szakított azzal a szokásával, hogy a nála keveset szereplő futballistákat nem adja kölcsön, hanem inkább hónapokig a kispadon vagy a lelátón pihenteti. A cserekapus, Christian Abbiati az újonc Genoához, a középpályás Cristian Brocchi a Fiorentinához került egy évre kölcsönbe, míg Vikash Dhorasoo a Paris Saint-Germainben folytatja. Állítólag több csapat is vinné Dario Simicet, Jon Dahl Tomassont és Massimo Ambrosinit is, az ő ügyükben azonban egyelőre nem született döntés. Az viszont biztos, hogy két veterán marad a klubnál: a lassan a negyvenedik életévét betöltő Alessandro "Billy" Costacurta 2006-ig, a 33 esztendős brazil Serginho pedig 2007-ig meghosszabbította szerződését.