Vágólapra másolva!
Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt július 5-én!

1997-ben ezen a napon játszották az U20-világbajnokság döntőjét, a malajziai Shah Alamban Argentína és Uruguay válogatottja találkozott. Az argentinok a második helyen végeztek csoportjukban (Ausztrália 4-3-ra legyőzte a dél-amerikai válogatottat, így első lett a kvartettben, Magyarország pedig negyedik), majd Anglia (2-1), Brazília (2-0) és Írország (1-0) kiverésével jutottak el a fináléig.

Az uruguayiak könnyed mérkőzésekkel kezdtek (a három csoporttalálkozójukon csupán egy gólt kaptak), de utána jól vették a nehezebb akadályokatis (Egyesült Államok 3-0, Franciaország 1-1 után tizenegyesekkel, Ghána hosszabbítást követően 3-2).

A döntőben Argentína számított a favoritnak, bár a celestét a chilei U20 Copa Américán kétszeri nekifutásra sem tudták legyőzni Esteban Cambiassóék. Malajziában azonban ez is sikerült. Hiába szerezte meg Uruguay a vezetést, hiába művelt varázslatos dolgokat a Walter Coelho, Marcelo Zalayeta, Nico Olivera "mágikus háromszög", az argentinokra jellemző nagyfokú racionalitás és mentális erő, amely mint mindig, úgy akkor is nagy tudással és tökéletes erőnléttel párosult, végül is sikert hozott.

A gauchókkal a tornán először fordult elő, hogy hátrányba kerültek (korábban hatszor ők szerezték meg a vezetést, sőt ebből háromszor az első kilenc percben), de ez sem okozott problémát számukra. Csakúgy, mint a korábbi tornákon, úgy 1997-ben is rengeteg kiváló labdarúgó lépett pályára (David Trézéguet, Thierry Henry, Nicolas Anelka, Peter Luccin, David Albelda, Javier Farinós, Michael Owen, Damien Duff, Jamie Carragher, Benny McCarthy, Adaílton), akikről már akkor sejteni lehetett, hogy pár éven belül a világ szűk elitjébe fognak tartozni. Így történt ez a junior vb-k történetében Zvonimir Bobannal, Davor Sukerrel, Andreas Möllerrel, Diego Simeonéval, Giovane Élberrel és Roberto Carlosszal, Luis Figóval és Raúllal, hogy csak néhányat említsünk az egykori U20 vb-résztvevők közül.

Argentína - Uruguay 2-1 (2-1)
Shah Alam, 65 000 néző
vezette: Kamel Mane (kuvaiti)
Argentína: Leo Franco - Cufré, Serrizuela, Samuel, Placente, Quintana (Aimar, 54.), Scaloni (P. Rodríguez, 83.), Riquelme, Cubero, Cambiasso, Romeo (Perezlindo, 77.). Szövetségi kapitány: Pekerman
Uruguay: Múnua - Díaz, Rivas, Melono (Cartagena, 67.), Pellegrin, García Pérez, Callejas (López, 56.), Coelho, Perea, Olivera, Zalayeta. Szövetségi kapitány: Púa
gól: Cambiasso (25.), Quintana (42.), illetve García Pérez (15.)