Vágólapra másolva!
Az Intertotó-kupa második körében már több topligás együttes is pályára lépett, ám nem mindegyikük tudta érvényesíteni a papírformát: a spanyol Athletic Bilbao kikapott a román CFR Clujtól Kolozsvárott, a német VfL Wolfsburg például hazai pályán csak egy 2-2-es döntetlenre volt képes az osztrák Sturm Graz ellenébemn, míg a 22 éves szünet után az európai porondra kilépő AS Saint-Etienne otthon nem bírt a svájci Neichatel Xamax-szal.

Az egyik legnépszerűbb francia egyesületnek számító Zöldek utoljára a nemzetközi porondon az 1982-83-as UEFA-kupában léptek pályára, amikor a cseh Bohemians Praha ellen 4-0-s vereséget szenvedtek. A Saint-Etienne azóta megjárta a másodosztály poklát (a Bohemians meg kis híján megszűnt, de ez más kérdés), és most "csak" az Intertotó-kupában indulhatott, de a lelkesedés ezzel együtt hatalmas volt a klub háza táján.

Az ellenfél a svájci Nauchatel Xamax volt, amelynek mestere, Alan Geiger egykoron játszott a Zöldeknél, és tisztában volt azzal, hogy a francia egyesületnél nagy várakozással tekintenek a meccs elé - ezzel együtt azonban sikerült megtréfálnia egykori klubját. A hazai együttes (amelyben a nyári igazolások közül senki sem szerepelt a kezdő tizenegyben), ugyan szinte végig fölényben játszott, de a vendégek francia kapusa, Jean-Francois Bedenik mindent védett, és a második félidő elején a svájciak szereztek vezetést Massimo Lombardo révén. A Saint-Etienne erre persze még jobban rákapcsolt, és csapatkapitánya, Julian Sablé találatával sikerült is kiegyenlítenie, a vereség azonban nem jött össze, mivel a hajrában Bedenik kivédte Pascal Feindouno tizenegyesét.

A VfL Wolfsburg kispadján az osztrák Sturm Graz elleni találkozón mutatkozott be az új mester, Holger Fach, aki meglehetősen erős csapatot küldhetett pályára: a Farkasok sztárjai közül ott volt a kezdők között Andrés D'Alessandro, Diego Klimowicz és Martin Petrov is.

A meccset nem a Wolfsburg stadionjában, a Volkswagen Arenában rendezték, mivel ott éppen Anastacia koncertezett. A város kisebbik arénájában, az Elsterwegen 8376 néző látogatott ki a találkozóra, s az első félidőben nem láthatott gólt. A szünetben Fach becserélte a nemrég még a Konföderációs-kupán szerepelt, a nyáron a Schalke 04-től megvett csatárt, Mike Henkét is, de ő láthatóan fáradtan mozgott, és nem tudott sokat hozzátenni a játékhoz.

Ezzel együtt a szlovák Miroslav Karhan vezetést szerzett a wolfsburgiaknak, amit azonban osztrák részről Bojan Filipovic egyenlített (egy szögletet csavart érintés nélkül a hálóba!, ám D'Alessandro találatát követően megint a németeknél volt az előny. Ráadásul a spanyol bíró, Pérez Burrull a 72. percben kiállította a vendégek lengyel focistáját, Adam Ledwont. A Sturmnak mégis sikerült egyenlítenie a grúz David Mudzsiri góljával, így kedvező helyzetben várhatja a visszavágót.

Még rosszabbul járt a spanyol Athletic Bilbao, amely szintén új mesterrel, José Luis Mendilibarral a kispadon lépett pályára a román CFR Cluj otthonában. A szakvezető szinte teljesen az ificsapatot küldte pályára, egyedül a veterán Julen Guerrero képviselte a rutint a kezdők között, míg a másik oldalon ezen a meccsen debütált játékos-edzőkén a szintén meglehetősen tapasztaltnak mondható egykori válogatott középpályás, Dorinel Munteanu.

Ő végigjátszotta a kilencven percet, amely román sikert hozott: a kolozsváriak Cosmin Tilinca fejesgóljával nyertek, de a diadalhoz az is kellett, hogy a hajrában Petru turcas kapus kivédje Javi González tizenegyesét.

Egy félidő után úgy tűnt, hogy a német Hamburger SV is alaposan leszerepel a sorozatban, hiszen a hamburgiak hazai pályán a szünetben egygólos hátrányban álltak a macedón Pobeda Prilep ellen. Márpedig ez még úgy is kínos volt a HSV számára, hogy a csapatból különböző okok miatt olyan focisták hiányoztak, mint Émile Mpenza, Daniel van Buyten, Szergej Barbarez, Raphael Wicky, Rafael van der Vaart, Khalid Boulahrouz és Mehdi Mahdavikia.

A magyar Kassai Viktor vezetése mellett mintegy 28 ezren látták, amint a vendégek megszerzik a vezetést közvetlenül a szünet előtt, de a második játékrész elején a hamburgiak legfrisseb szerzeménye, a Borussia Dortmundból leigazolt francia Guy Demel kiegyenlített, majd a HSV hat perc alatt három gólt is szerezve magabiztossá tette győzelmét.

A 67. percben a 21 esztendős saját nevelésű középpályás, Alexander Laas szerezte meg pályafutása első gólját a felnőttek között, négy perccel később a nála is fiatalabb Charles Takyi egy góllal tette még emlékezetesebbé debütálását a nagycsapatban, majd még két percre rá Piotr Trochowski is betalált, és a HSV így végül 4-1-re diadalmaskodott.

Ugyancsak simán nyert a spanyol RC Deportivo, vagyis a galíciaiak új mestere, a Sevilla FC-től érkezett Joaquín Caparrós győzelemmel mutatkozott be Corunában. Az első gólig nem kellett sokat várni, az ifjú csatár, Xisco már az ötödik percben betalált, de ezt követően a szerb ellenfél, a Buducsnoszt Podgorica meglepően jól tartotta magát, pedig középpályását, Mirko Ralcsevicsev az első félidőben sérülés miatt le kellett cserélni.

A szünet után hét perccel váratlan esemény történt: a pálya közepén egy lyukat fedeztek fel, és így a bíró kénytelen volt leállítani a játékot addig, amíg rendbe hozzák a gyepszőnyeget. A kényszerszünet a szerbeket billentette ki jobban, hiszen a hátralévő időben a Depor két gólt is szerzett: előbb Sergio értékesített egy szabadrúgást, majd az előrehúzódó védő, Héctor fejelt a kapuba egy szögletet.