Vágólapra másolva!
Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt június 28-án!

1987-ben ezen a napon a Copa América B csoportjában is megkezdődtek a küzdelmek. A három válogatott közül a sorsolás először Brazília és Venezuela csapatait szólította pályára, Chile bemutatkozása még váratott magára. A csoport házigazdája Córdoba volt, de az első 90 perc pedig egyáltalán nem hozta lázba a város lakóit, hiszen a Chateau Carreras-stadionban mindössze 8000 néző előtt kezdtek a csapatok.

A mérkőzésnek a brazilok (Carlos - Josimar, Geraldao, Ricardo Rocha, Nelsinho, Raí, Douglas, Edú Marangón, Müller, Careca, Valdo) voltak az esélyesei, de a venezuelaiak (Baena - Torres, Morovic, Acosta, Rivas, Rizzi, Nieto, Carrero, Méndez, Fernández, Arreaza) az első fél órában még hiba nélkül látták el védőfeladatukat.

Carlos Alberto Silva csapata sok-sok helyzete ellenére akkor még nem tudta megszerezni a vezetést, erre a 33. percig kellett várni, amikor a Portuguesa középpályása, Edú Marangón volt eredményes. A venezuelaiak nem sokkal később könnyítettek is ellenfelük feladatán, hiszen Zdenko Morovic öngólt vétett.

A Vinotintónak (a venezuelai válogatott beceneve) a mérkőzésen az ellenfél és Morovic balszerencsés mozdulata mellett az időjárás sem kedvezett, hiszen kapusával a labdarúgás történetében alighanem példátlan esett történt. César "Guaracha" Baena, a Caracas FC rutinos hálóőre egy hazaadás után a mezőnybe szerette volna rúgni a labdát, hogy támadásba dobja társait, ehelyett brazil szöglet lett a mozdulatsor vége.

Szerencséjére csak szöglet, és nem újabb (ön)gól... Córdobában ugyanis az egész mérkőzés alatt viharos szél tombolt, s egy 80-90 km/ó sebességű széllökés a Baena által terelgetett labdát egy pillanat alatt az alapvonalon túlra fújta. Ami a természetnek nem sikerült, az a braziloknak a második játékrészben még háromszor is, Careca (66.), Nelsinho (72.) és a csereként beállt Romário (89.) is gólt szerzett, így Brazília 5-0-s győzelemmel kezdte a tornát.

Dévényi Zoltán