Vágólapra másolva!
Noha a múlt héten az UEFA-kupában és a Bajnokok Ligájában is elkészítették az első fordulók sorsolását, az európai kupasorozatok közül egyelőre csak az Intertotó-kupa zajlik, amelyben az első forduló visszavágójára került sor a hét végén, meglepetés nélkül. Belgiumban a bajnokcsapat FC Brugesnél meglehetősen furcsa körülmények között váltottak edzőt, és az új mester az egykori klasszis csatár, Jan Ceulemans lett.

Meglehetősen ritka eset, hogy egy edzőt azután menesszenek, hogy csapatával nagy fölénnyel megnyerje a bajnoki címet, azonban a belga FC Bruges-nél éppen ez történt a minap. A gárda norvég trénere, Trond Sollied meglehetősen furcsa körülmények között távozott, de az egyesület gyorsan megtalálta utódját az egykori legendás játékos, Jan Ceulemans személyében, és a klub az erősítéseket is megkezdte a következő idényre.

Az FC Bruges tulajdonképpen rajt-cél győzelmet aratott Belgiumban, a fekete-kékek az első fordulótól kezdve vezettek a pontvadászatban, sokáig a veretlenségüket is őrizték, és aranyérmük egyetlen pillanatig sem forgott veszélyben. A vezetőség érthető módon maximálisan elégedett volt a szakvezetővel, a norvég Trond Sollieddel, aki 2000-ben érkezett az egyesülethez a La Gantoise csapatától, és nem csak az idén, de két évvel ezelőtt is aranyérmet nyert a klubbal.

A szakvezetőnek még egy évig érvényes szerződése volt a Bruges-zsel, így aztán a szurkolók nem nagyon foglalkoztak azokkal a híresztelésekkel, amelyek szerint Sollied a görög Olimpiakoszhoz tartana - annál nagyobb meglepetésként érte őket, amikor a hét közepén az egyik belga tévécsatornán a tréner bejelentette, hogy elköszön a klubtól.

A norvég mester pár órával később rögtön cáfolta a dolgot (vagyis saját magát!), és azt állította, hogy csak egy félreértésről volt szó, azonban a klub elnöksége mindezt úgy értelmezte, hogy Sollied távozni akar.

Az egyesület szerdán hivatalos közleményt adott ki, amely szerint a tréner a televízióban egyértelműen kinyilvánította szándékát, és éppen azért a belga munkaügyi törvények értelmében az FC Bruges a Trond Sollieddel kötött szerződését felbontottnak tekinti, vagyis a szakember immár nem áll az egyesület szolgálatában. A meglehetősen furcsa eseményeket egyik fél sem kommentálta, így a közvéleménynek bele kellett törődnie a ténybe: Sollied távozott az FC Bruges kispadjáról.

Az egyesület nem várt sokáig, hogy megtalálja utódját: szombaton ugyanis nyilvánosságra hozták, hogy a klub hároméves kontraktust kötött az egykori legendás futballistával, a belga labdarúgás történetének legtöbbszörös válogatottjával, Jan Ceulemansszal. Ő játékospályafutása nagy részét az FC Bruges-nél töltötte, edzőként pedig immár hat éve a VC Westerlónál dolgozott, amellyel 2001-ben megnyerte a belga kupát, a legutóbbi idényben pedig a 12. helyen végzett.

Ceulemansnak azonban nem lesz könnyű dolga, ha meg akarja ismételni elődje sikereit, hiszen a játékoskeret átalakulóban van. A szlován játékmester, Nastja Ceh az FK Austria Wienbe, a cseh védő, David Rozehnal pedig a Paris Saint-Germainbe szerződött, a csapatkapitány Timmy Simonst a PSV Eindhoven hívja, és a tinédzser kora ellenére stabil válogatott középhátvédet, Vincent Kompanyt (akit az előző szezon legjobb belga játékosának választottak meg) is több európai élcsapat vinné.

A bruges-iek persze erősíteni is igyekeznek, és máris három új focistát igazoltak le. A Celtic FC belga védője, Joos Valgaeren ingyen érkezett, az ő dolga minden bizonnyal Rozehnal pótlása lesz, a Debrecen leendő BL-ellenfelétől, a Hajduk Splittől megvett középpályás, Jerko Leko pedig Ceh örökébe léphet. Érkezett még a francia SM Caen labdarúgója, az ugyancsak középpályás Grégory Dufer, aki 2009-ig írt alá.