Vágólapra másolva!
A világbajnok Brazília jutott a labdarúgó Konföderációs-kupa fináléjába, miután az elődöntőben a kétgólos Adriano vezérletével 3-2-re legyőzte a házigazda német együttest.

Konföderációs-kupa, első elődöntő:
Németország - Brazília 2-3 (2-2)
Nürnberg, 41 ezer néző
v.: Chandía (chilei)
Németország: Lehmann - Friedrich, Huth, Mertesacker, Frings - Deisler (Hanke, 83.), Ernst (Borowski, 87.), Schneider, Ballack - Kuranyi (Asamoah, 63.), Podolski
Brazília: Dida - Maicón (Cicinho, 46.), Lúcio, Roque Junior, Gilberto Silva - Emerson, Kaká (Renato, 78.), Ronaldinho, Zé Roberto - Adriano, Robinho (J. Baptista, 87.)
gól: Podolski (22.), Ballack (45.) illetve Adriano (21., 76.), Ronaldinho (42., büntetőből)

Utoljára 12 esztendővel korábban, 1993 novemberében fordult elő, hogy a német labdarúgó-válogatott le tudta győzni Brazíliát, akkor Kölnben sikerült a bravúr 2-1-re. A javításra ezúttal is a hazai környezet adhatott alapot, Jürgen Klinsmann együttese a Konföderációs-kupa első elődöntőjében csapott össze a világbajnokkal.

A hazaiaknál nem léphetett pályára a sárga lapjai miatt eltiltását töltő Schweinsteiger, míg a braziloknál ismét játékra jelentkezett a japánok ellen pihenő Dida és Emerson.

A találkozó első izgalmas eseményét a 7. percben jegyezhettük fel: egy szurkoló személyesen szeretett volna Robinhóval találkozni, ám a biztonsági emberek röpke sprint után leterítették.

A 10. percben Ronaldinho balról középre csavart szabadrúgás mindenki mellett elment ugyan, de így is majdnem betekeredett a német kapu bal sarkába. Két perc múlva Ballack fejesét fogja Dida.

Nagy lendülettel játszott a hazai válogatott, Deisler és Schneider kiválóan építgette a támadásokat, utóbbi a 16. percben majdnem gólt is szerzett, de 20 méterről megeresztett ballábas bombája elkerülte a bal felső sarkot.

A 21. percben váratlanul vezetést szereztek a brazilok: Adriano 25 méteres szabadrúgása a sorfalon megpattanva becsapta Lehmannt (0-1). Egy perc sem telt el, jött a válasz. Ernst emelését Dida még szögletre mentette, ám Deisler sarokrúgását követően Podolski az ötösről okosan a jobb sarkba fejelt (1-1).

A félidő hajrája külön izgalmakat hozott, ebben tevékeny részt vállalt a chilei Chandía játékvezető is. A 42. percben Huth ellökte a tizenhatoson belül Adrianót, a büntetőt Ronaldinho magabiztosan a jobb alsóba vágta (1-2). A hosszabbításban visszakapta a kölcsönt a német együttes, miután az Emerson-Ballack csatát a Bayern középpályása nagy eséssel elbukta, kivívta Chandía rokonszenvét... A vitatható 11-est azért Ballack nem hibázta el (2-2).

A félidőben Maicón helyett Cicinho érkezett a braziloknál, Klinsmann csak a 63. percben változatott, s hozta be Kuranyi helyére Asamoah-t. A nagyiramú mérkőzésen sok helyzet nem akadt, előbb Adriano lőtt kapu mellé egy szabadrúgást, majd a másik oldalon Ballack fél percen belül két helyzetet is kihagyott.

A 76. percben a mérkőzés során harmadszor is Brazília szerzett vezetést. Előbb Lúcio még 3 méterről is kapu fölé tudott fejelni, de még ugyanebben a percben Adriano nem hibázott. Az Inter támadója lendületből iramodott a kapu felé, lerázta Mertesackert, majd mielőtt még Huth közbeavatkozhatott volna a kapuba lőtt (2-3).

A 83. percben Robinho, majd Cicinho is nagy helyzetet hagyott ki, s bár a németek mindent elkövettek az egyenlítés kiharcolásáért, nem jártak sikerrel. Brazília szerdán a döntőben léphet pályára, míg a házigazda számára a bronzérem nyújthatna csekély vigaszt.