Vágólapra másolva!
A világbajnok brazil labdarúgó-válogatott döntetlent játszott a japán együttessel, így a csoportelső mexikóiak társaságában bejutott az elődöntőbe a németországi Konföderációs-kupán. A világelső a legjobb négy között a házigazdákkal, míg a közép-amerikai tizenegy az argentin gárdával találkozik.

Akármilyen elszántan bizonygatta is Carlos Alberto Parriera szövetségi kapitány, hogy a pontszerzési kényszer ellenére Kaká és/vagy Ronaldinho szabadnapot kap, végül mindkét játékmester ott volt a kezdő csapatban, kimaradt viszont Dida, Emerson és Roque Junior.

A japánok leginkább abban bizakodtak, hogy csapatuk a mérkőzés elején a hálóba talál, amit sikerült is véghezvinnie. A 4. percben a jó ütemben kilépő Kadzsii gurított a jobb alsó sarokba, a partjelző azonban keresztülhúzta az ázsiaiak által megálmodott forgatókönyvet, lest jelzett - mint a lassításból kiderült: tévesen.

A braziloknak tehát szerencséjük volt, pedig egyáltalán nem tűnt úgy, hogy rászorulnának: az első öt percben háromszor rohantak át a japán védelmen, levegőben lógott az első találat. A 10. percben a térfélen átnyargaló Ronaldinho és Robinho találta szemben magát két védővel a tizenhatosnál, s elég egyértelmű volt, hogy melyik páros nyeri a viadalt. A barcelonai labdaművész finom bokapasszából a leendő realos támadó találta meg az utat Kavagucsi lábai között a japán hálóba.

A show a gól után is folytatódott, Leo kapásból lőtt, Kaká kapufát talált, Ronladinho finoman a keresztléc fölé spiccelt. Ezt követően kicsikét visszavettek a dél-amerikaiak, jött is a japán fellángolás: a 24. percben Fukunisi csúsztatása a felső kapufáról még a gólvonal elé pattant, három percre rá azonban Nakamura mintegy 25 méterről óriási góllal egyenlített. A labda kétségkívül remekül eltalált volt, ámbár majdnem középre érkezett, Marcos kapus egyszerűen elrepült mellette.

Nem sokáig örülhettek azonban a szigetországért szorítók, a 32. percben ugynis a bal oldalról Robinho viszonozta a gólpasszt Ronaldinhónak, aki az egykori honfitársat, Alex Santost megelőzve jobbal a jobb alsó sarokba pöckölt.

A vezetés másodszori megszerzése után ismét visszafogta magát Brazília, habár a labdát így is nehezen lehetett elvenni tőle, és Kakának is volt még két szép lövése a félidő végéig.

Az 55. percben látványos japán támadás futott a jobb oldalon, a középre adott labdával Nakamura ismét egyenlíthetett volna, Cicinho a gólvonal elől rúgta ki a labdát. Két perc múlva Cicinho már a másik kapu előtt tűnt fel, a Kaká lövése után lecsorgó labdát azán a bal kapufa mellett gurította el.

Ezután egy ideig nem forogtak veszélyben a kapuk, a 73. percben Baptista hozta magát lövőhelyzetbe, Kavagucsi azonban védett. A másik oldalon Fukunisi belsőzött a jobb felső sarok fölé. A 88. percben Nakamura egy 21 méteres szabadrúgásból kapufára csavarta a labdát, a kipattanót a lefagyott brazil védők mellett a csereként beállt Oguro hat méterről lőtte a kapuba. Ennek következtében a végére ismét felpörgött a második félidőben kissé ellanyhult mérkőzés, olyannyira, hogy a 92. percben Oguro közeli fejesét a jobb alsó sarok elől halászta ki Marcos.

A csoda azonban nem történt meg, Japán minden elismerést megérdemel, de jobb jobb gólkülönbségével Brazília jutott az elődöntőbe, ahol - megismételve a legutóbbi világbajnoki döntő párosítását - a házigazda német válogatottal találkozik.

A csoport másik mérkőzésének már nem sok tétje volt, hiszen Mexikó továbbjutását és Görögország kiesését már az előző kör után kész tényként könyvelhettük el. A gól nélküli döntetlennel a mexikóiak bebiztosították csoportelsőségüket, a Európa-bajnok görögök pedig elkerülték azt szégyent, hogy pont nélkül búcsúzzanak a tornától.

B csoport, 3. forduló:
Japán - Brazília 2-2 (1-2)
Köln, 40000 néző
vezette: Daami (tunéziai)
Japán: Kavagucsi - Tanaka, Mijamoto, Kadzsii, Santos - Ogaszavara (K. Nakata, 46.), H. Nakata, Nakamura, Fukunisi - Tamada (Oguro, 46.), Janagiszava (Szuzuki, 73.)
Brazília: Marcos - Lúcio, Juan, Leo, Gilberto Silva - Cicinho, Kaká (Renato, 62.), Ronaldinho, Zé Roberto (Edu, 78.) - Adriano (Baptista, 62.), Robinho
gól: Robinho (10.), Ronaldinho (32.)ill. Nakamura (27.), Oguro (88.)

Mexikó - Görögország 0-0
Frankfurt, 30000 néző
vezette: Amarilla (paraguayi)
Mexikó: Sánchez - Salcido, Osorio, Pardo (Medina, 46.), Morales - Pineda, Mendez, Lozano (Marquez, 73.), L. Perez - Fonseca (Torrado, 61.), J. Rodrigez
Görögország: Nikopolidisz - Vintra, Baszinasz, Zagorakisz, Jannakopulosz - Fisszasz, Vrizasz (Papadopulosz, 61.), I. Amanatidisz, (Gekasz, 46.) Gumasz - Hariszteasz, Kapszisz (Tavlaridisz, 74.)