Vágólapra másolva!
Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) pénteki döntése alapján a Bajnokok Ligája-győztes FC Liverpool ötödik angol csapatként indulhat a sorozat 2005/06-os idényében. Az UEFA ezzel együtt szabályt is módosított, mostantól ugyanis a címvédőnek biztos helye van a legrangosabb európai kupasorozatban.

A Vörösöket ennek ellenére a "leggyengébb" szigetországi csapatként kezelik, így már a selejtezők első fordulójában be kell kapcsolódniuk a küzdelmekbe, ami azt jelenti, hogy július 12-én vagy 13-án kell először pályára lépniük. A főtáblára kerüléshez három kört kell túlélniük a csapatoknak, a magyar bajnok Debrecen a második fordulóban kezd.

A Liverpool május 25-én Isztambulban hódította el a trófeát: a szünetben az olasz AC Milan már 3-0-ra vezetett, ám az angolok a második félidőben alig hat perc alatt egyenlíteni tudtak, végül pedig büntetőkkel nyertek.

Az UEFA szabálya szerint eddig nem járt automatikus hely a címvédőnek, márpedig az angol szövetség korábban úgy döntött, a Premier League első négy helyezettje indulhat a következő kiírásban, a Liverpool pedig csak ötödik lett.

"A következő szezonban Anglia lesz az egyetlen nemzet, amely öt együttest nevez a sorozatra, de ez utoljára fordul elő" - jelentette ki William Gaillard, az UEFA szóvivője arra utalva, ha a jövőben hasonló szituáció alakul ki, akkor a címvédő az utolsó BL-indulást érő helyen végzett csapat kárára indulhat a sorozatban. Gaillard leszögezte, az FC Liverpool UEFA-kupa-helyét nem örökli meg egy másik angol csapat, ahogy abban a Manchester City vezetői és szurkolói bíztak.

[origo]/(MTI)