Vágólapra másolva!
Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt június 7-én!

1908-ban ezen a napon története 12. mérkőzését játszotta Ausztria válogatottja. A sógorokra (akik a korábbi találkozók közül tízet Magyarország ellen vívtak) kemény erőpróba várt a hónap elején, hiszen három nap alatt három összecsapást kellett letudniuk.

Az idő tájt a tanulás volt az osztrákok elsődleges célja, így a sportág tanítómestereit, az angolokat, illetve Németország legjobbjait invitálták Bécsbe. A sorozat egy nappal korábban kezdődött, a Cricketer Platzon a brit labdaművészek könnyed, 6-1-es győzelmet arattak a sok új játékost felvonultatott hazaiak ellen.

(Az osztrák válogatott májusban 4-0-ra győzte le a mieinket, abból a tizenegyből senki sem lépett pályára ezen a mérkőzésen.) Hetedikén következett tehát Németország válogatottja, az előző napi csata nyomait még magán viselő Cricketer Platzon.

Szomszédaink erre a 90 percre már legjobbjaikat hívták csatasorba, köztük azt a Jan Studnickát, aki már Ausztria első, 1902-ben éppen ellenünk játszott válogatott mérkőzésén is pályára lépett. (Az akkor 19 esztendős támadó három gólt rúgott a mieinknek. ) Studnicka a hat esztendő alatt sem veszítette el gólérzékenységét (mi több, még 1917-ben is válogatott volt), a németek hálójába is betalált, csakúgy mint Kipp és Jager ellenében Dlabac és Andres, így az osztrákok 3-2-re győztek.

Másnap (június 8.) újabb erőpróba várt a sógorokra, a Hohe Wartén azonban inkább oktatásban részesültek, az angolok 11-1-re győztek (az előző napi győztesek közül csak a csapatkapitány Ludwig "Luigi" Hussak volt aktív részese a kudarcnak).