Vágólapra másolva!
Az osztrák labdarúgás történetének első BL-résztvevője az SV Salzburg volt, amely az 1994-95-ös kiírásban szerepelt a Bajnokok Ligája csoportküzdelmeiben. A kilencvenes évek közepén hazájában élcsapatnak számító salzburgi együttes az utóbbi években alaposan visszaesett, ám a tervek szerint hamarosan ismét európai kupameccseket játszanak majd Salzburgban: a klub új tulajdonosa, az energiaitalgyártásból multimilliárdossá lett Dietrich Mateschitz legalábbis ezt szeretné, és az egyesület rövid idő alatt máris nyolc új focistát igazolt a következő idényre.

A Casino Salzburg együttese a kilencvenes évek közepén álte a fénykorát: az egyesület két ezüstérem után 1994-ben végre megnyerte története első bajnoki címét, és ugyanebben az esztendőben az UEFA-kupában is a döntőig menetelt, ahol az olasz Internazionale csak hatalmas küzdelemben múlta felül.

A salzburgiak a következő idényben megvédték bajnoki címüket, a Bajnokok Ligájában pedig bejutottak a csoportküzdelmekbe, ahol a két későbbi döntőssel, az Ajax Amsterdammal és az AC Milannal voltak egy csoportban, de egyáltalán nem vallottak szégyent, ugyanannyi pontot szereztek, mint a milánóiak (igaz, a rossoneróktól két pontot levontak, éppen a Salzburg elleni meccsen történt botrány miatt).

Olyan labdarúgók szerepeltek az akkori salzburgi gárdában, mint az osztrák válogatott kapus Otto Konrad, Heimo Pfeifenberger vagy a horvát Nikola Jurcevic. A sikerkorszak azonban hamar véget ért: az 1995-ös bajnoki címet követően a gárda csak negyedik lett a bajnokságban, és azóta csak egyszer fért fel a dobogóra, 2003-ban a harmadik helyen végzett.

A jelenlegi pontvadászatban a kiesés ellen küzdött a gárda, ráadásul az anyagi csőd fenyegette, azonban áprilisban nagy meglepetésre a klub megmenekült a financiális összeomlástól: az új tulajdonos Dietrich Mateschitz lett, aki nem más, mint a világszerte ismert energiaital, a Red Bull létrehozója.

A multimilliárdos üzletember nem volt ismeretlen a nemzetközi sport világában, azonban eddig csak olyan sportágakat támogatott, amelynek imidzse belefért az energiaital által sugárzott "életérzésbe": a Red Bull a Formula 1-ben alapított saját csapatot, és az extrém sportok terén szponzorált különböző eseményeket.

Mateschitz azonban a jelek szerint kedvet kapott Roman Abramovics láttán, és elhatározta, hogy neki is lesz egy saját futballklubja. Ő persze nem kezdte olyan nagyban, mint az orosz üzletember, és maga is salzburgi származású, és cégének központja is a városhoz közel, Fuschl am Seeben van, kézenfekvő volt, hogy a Salzburgot vegye meg - ráadásul ehhez még olyan sok pénz sem kellett.

A tervek viszont annál nagyszabásúabbak: Mateschitz azt szeretné, ha az egyesület pár éven belül Európában is meghatározó lenne, ehhez azonban előb Ausztriában kellene sikereket elérni - jelenleg ugyanis a klub hazájában sem számít kiemelkedőnek, a nemrég véget ért pontvadászatban utolsó előtti helyen végzett. Éppen ezért az erősítések meglehetősen hamar megkezdődtek: az például áprilisban kiderült, hogy a következő idényben a csapat mestere Kurt Jara lesz.

Jara legutóbb a német 1. FC Kaiserslauternnél dolgozott, előtte tevékenykedett a HSV-nál is, korábban pedig Ausztriában az FC Wacker Tirollal két bajnoki címet is nyert. De nem csak a kispadra, hanem a keretbe is új emberekre volt szükség, már csak azért is, mert a salzburgiaknál 17 focistának lejárt a szerződése. Ez persze nem volt olyan nagy baj, hiszen többségükre amúgy sem tartottak volna igényt.

Új szerzeményekben pedig nincsen hiány, máris kilenc labdarúgó érkezett az egyesülethez, többségük pedig egyértelműen nagy névnek számít, legalábbis az osztrák pontvadászatban. Mateschitz jó barátságban áll a Bayern München elnökével, a német labdarúgás élő legendájával, Franz Beckenbauerrel, és minden bizonnyal a Császár közbenjárása is segített abban, hogy a salzburgiak szerződtessék a bajorok veterán középhátvédjét, Thomas Linkét, vele azonban kissé balszerencsésen jártak, mert a minap az Allianz Arena felavatására megtartott Bayern-Németország meccsen vállsérülést szenvedett, és meg kellett operálni.

Még egy focista érkezett a müncheniektől a csatár Alexander Zickler személyében, aki az elmúlt években többnyire sérüléssel bajlódott, így erősen teljesítményorientált szerződést kötöttek vele.

Szintén a Bundesligából érkezett a kiesett VfL Bochum szlovén válogatott védője, Aleksander Knavs, akinek vételára négyszázezer euró volt - ő korábban a 'Lauternben már dolgozott Jara keze alatt, sőt, a tréner egyik nagy kedvence volt. Szintén kifejezetten Jara kérésére igazolták le az argentin Lanús középpályását, Ezequiel Alejo Carbonit, akit a tréner anno már a Kaiserslauternnél is szeretett volna megszerezni - a focista mellett szólt, hogy olasz útlevéllel is rendelkezik, vagyis nem számít légiósnak.

A többi ött új szerzemény egyaránt osztrák, de mindannyian sztárnak számítanak hazájukban. Fokozottan igaz ez az Olaszországból hazacsábított Markus Schoppra és Alex Manningerre: a Brescia középpályása, illetve a Siena kapusa egyaránt válogatott játékos, és mindenképpen kiemelkednek az osztrák pontvadászatból. De megszerezték még a salzburgiak az aktuális osztrák gólkirályt, Christian Mayrlebet, aki az FC Superfund színeiben 21 találatot ért el a szezon során.

Ugyaninnen érkezett Roland Kirchler, aki a 2002-2003-as szezonban már viselte a salzburgiak mezét, illetve a cseh Patrik Jezek - utóbbi két futballistában közös, hogy anno az FC Tirolnál már dolgoztak együtt Jarával.