Vágólapra másolva!
Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt június 2-án!

2001-ben ezen a napon játszották a Konföderációs-kupa B csoportjának második fordulóját (előzmény: május 31.). Az első körben (május 31.) Brazília Washington és Carlos Miguel góljaival 2-0-ra győzött Kamerun ellen, míg a társrendező Japán Ono, Nisizava és Morisima találatai révén 3-0-ra verte Kanadát.

A második fordulóban a brazil gárda aztán Kanada ellen megmutatta, hogy egyáltalán nem olyan jó, mint azt a Kamerun elleni eredmény mutatta. A dél-amerikaiak ugyanis hatalmas meglepetésre nem hogy nem tudtak nyerni a juharlevelesek ellen, de még gólt sem szereztek annak ellenére, hogy szinte a teljes játékidőt az ellenfél térfelén töltötték.

Pedig a szövetségi kapitány, Émerson Leao mindössze két poszton változtatott az afrikaiak elleni csapaton, és ez a két csere tökéletesen indokolt volt, hiszen az ott remekül teljesített két cserejátékos, Fábio Rochemback és Carlos Miguel került be a kezdő tizenegybe.

A selecao az első félidőben csak Léo révén veszélyeztetett, ám az ő lövését Craig Forrest hárította, a szünet után pedig a legtöbb alkalommal a kaput sem találták el a brazilok, miközben a kanadaiak egyik kontrája majdnem gólt eredményezett, Paul Peschisolido lövését Didának kellett védenie.

A Kanada által alkalmazott szoros emberfogás nem ízlett a brazil játékosoknak, és a találkozó végén jobb híján már csak távoli lövésekkel próbálkoztak, sikertelenül. A japán válogatott szövetségi kapitánya, Philippe Troussier a Kanada elleni győzelem után sem hagyta, hogy futballistái túlságosan elégedettek legyenek, megtiltotta például a számukra, hogy újságot olvassanak vagy internetezzenek, nehogy a dicsérő cikkek túlságosan a fejükbe szálljanak.

A szigorúság nem volt hiábavaló, mert az ázsiai gárda Kamerun ellen is győzni tudott, és így már két forduló után biztosította továbbjutását. A mérkőzés hőse az a Szuzuki Takajuki volt, aki csak az utolsó pillanatban került be a keretbe a sok sérülés miatt, de az afrikai gárda ellen két gólt szerzett.

Előbb a nyolcadik percben Nakata Kodzsi tértölelő átadása után lépett ki, és helyezett a hálóba, majd a 65. minutumban a csereként beállt Hiroaki Morisima beadását fejelte a kapuba. A két gól között Kamerunnak is volt néhány lehetősége, de a japánok csapatkapitánya, a kapus Josikacu Kavagucsi bravúros védések egész sorát mutatta be.

Brazília - Kanada 0-0
Ibaraki, 12 095 néző
vezette: Lu Dzsun (kínai)
Brazília: Dida - Zé Maria, Lúcio, Edmílson, Léo, Leomar, Fábio Rochemback, Ramón (Magno Alves, 63.), Anderson (Leandro, 22.), Carlos Miguel (Robert, 69.), Washington. Szövetségi kapitány: Leao.
Kanada: Forrest - Watson (Fletcher, 68.), Menezes, Devos, Bent, Stalteri, Dasovic, Xausa (Corazzin, 46.), Brennan, Peschisolido (DeRosario, 83.), McKenna. Szövetségi kapitány: Osieck.

Japán - Kamerun 2-0 (1-0)
Niigata, 39 430 néző
vezette: Archundia (mexikói)
Japán: Kavagucsi - Macuda, Morioka, Inamoto, Nakata H. (Morisima, 61.), Nisizava (Nakajama, 73.), Nakata K., Mjodzsin, Toda, Ono (Hattori,85.), Szuzuki. Szövetségi kapitány: Troussier
Kamerun: Alioum - Womé (Tchato, 76.), Song, Kalla, Njanka, Geremi (Epalle, 50.), Eto'o, Mboma, Alnoudji, Foé, Olembé (Job, 50.). Szövetségi kapitány: Lechantre.
gól: Szuzuki (8., 65.)