Vágólapra másolva!
A földkerekség legnagyobb sportszergyártó cége, a Nike 2002 augusztusában 13 évre szóló, összesen 303 millió font (mintegy 450 millió euró) értékű szponzori szerződést kötött az akkor a világ legjövedelmezőbb, "legmenőbb" futballklubjának tartott Manchester Uniteddel. (akkor még David Beckham is az Old Traffordban rúgta a labdát.) A legutóbbi szezon azonban olyan pocsékra sikeredett - harmadik hely a Premier League-ben, vereség az FA-kupa döntőjében az Arsenaltól, korai búcsú a Bajnokok Ligájában -, hogy a multinál fontolgatják a megaszerződés felbontását.

A szerződés tartalmaz egy kilépési záradékot: amennyiben a Nike-nál 2006 nyarán úgy ítélik meg, hogy fel akarják bontani a kontraktust, akkor a 2007-2008-as idény végén megtehetik ezt - nem kell 2015-ig kihúzniuk.

"Nem tudjuk, mi lesz jövő nyáron, de az tény, hogy a Chelsea nyerte a Premier League-et, az Arsenal az FA-kupát, a Liverpool pedig a Bajnokok Ligáját. Eszerint a Manchester United ez idő szerint nincs a három legjobb angol futballcsapat között... Ha például a 2005-2006-os idény végén a csapat nem vívja ki a BL-indulás jogát, akkor az súlyos gondot okozhat" - nyilatkozta Ian Todd, a Nike sportmarketing-ügyekért felelős alelnöke.

A cég képviselői júniusban leülnek tárgyalni Malcolm Glazerrel, a klub új tulajdonosával. Glazer 709 millió fontos bankkölcsön segítségével oldotta meg a klubvásárlást, s mivel minden pennyre oda kell figyelnie, hogy a hitelt letörlessze, évi 25 millió - más források szerint húszmillió - fontban szabta meg a játékos szerződtetésekre fordítható összeg felső határát. Mindez nyilván fejfájást okoz a lényegében korlátlan költéshez szokott menedzsert, Sir Alex Fergusont.

A "Gaffer" - ez a beceneve Fergusonnak - gondjait növeli, hogy a múlt hét végén Ruud van Nictelrooy, a csapat holland centere négyszemközti beszélgetésben jelezte: pocsék szezonja után szeretne eltávozni a klubtól. Ugyanakkor kellemes fejlemény a West Bromwich Albionnak a télen kölcsön adott 20 éves baloldali középpályás, Kieran Richardson pazar játéka és két gólja az Egyesült Államok ellen 2-1-re megnyert válogatott mérkőzésen.

Harminc éve nem fordult elő, hogy az angol válogatottban bemutatkozó újonc élete első meccsén a címeres mezben két gólt szerezzen. Sir Alex a héten ül le tárgyalni Gera Zoltán csapattársával a visszatérés körülményeiről.

Ch. Gáll András