Vágólapra másolva!
Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt március 31-én!

1978-ban ezen a napon született Jérome Rothen, a Paris-SG francia válogatott középpályása. A Chatenay-Malabryben világra jött kissrác az INF Clairefontaine-ben kezdte pályafutását, amely az egyik legjobb nevelőegyesületnek számít Franciaországban.

Tizennyolc esztendős korában az SM Caenhez került, amelynek első csapatában az 1997-98-as szezonban mutatkozott be a másodosztályban. Abban a bajnokságban 23 alkalommal lépett pályára, és háromszor volt eredményes. A következő idényben már alapember volt az együttesben, hiszen mindössze egy bajnokit hagyott ki, és góljainak számát is gyarapítani tudta kettővel.

Az ügyes középpályásra 2000 nyarán felfigyelt az élvonalban szereplő ES Troyes, és szerződtette is Rothent. Eleinte csak csere volt Troyes-ban, először az ötödik fordulóban kapott helyet a kezdő tizenegyben, és a következő mérkőzésen meg is szerezte első élvonalbeli találatát.

Remek formába lendült, a kis klub vezetése 2002 januárjában nem is tudott nemet mondani az AS Monaco megkeresésére, így Jérome a hercegségbeli egyesülethez került. Monte-Carlóban már nemzetközi szinten is jól teljesített, az ASM-ből egyenes út vezetett a válogatottba is.

Rothen ott volt a 2003-as Konföderációs-kupán diadalmaskodott francia válogatottban, míg a Monacóval abban az évben ligakupát nyert. A következő nagy siker sem váratott magára, Fernando Morientesszel és Ludovic Giulyvel meghatározó tagjai voltak a tavaly BL-döntőbe jutott csapatnak is.

Az FC Porto elleni finálé után ő is távozott a klubtól, azonban az országhatáron belül folytatta, a Paris-SG-hez írt alá. A nagy terveket szövögető, egyelőre csak bukdácsoló párizsi csapaton azonban ő sem tudott segíteni, súlyos sérülése miatt csak 11 mérkőzésen szerepelhetett ebben a szezonban.