Vágólapra másolva!
Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt március 30-án!

1955-ben ezen a napon játszották a dél-amerikai kontinensbajnokság, a Copa América utolsó 90 percét, a Chile-Argentína mérkőzést. Az összecsapásig mindkét válogatott hét pontot gyűjtött (három győzelem és egy döntetlen), s mivel a harmadik helyezett, hatpontos Peru már befejezte a tornát, így ez a találkozó döntött a kupa sorsáról.

Mivel Argentína korábban már kilencszer találtatott a kontinens legjobbjának, a rendező Chile pedig legjobb eredményeként csak három bronzérmet tudott felmutatni (1926, 1941, 1953), így nem volt meglepő, hogy az egész ország egy emberként óhajtotta a történelmi sikert. Santiago de Chilében, a Nacional stadionban 65 000 néző előtt kezdődött a mérkőzés (a Copa América valamennyi mérkőzését a fővárosi arénában játszották, rendre 35-50 000 néző előtt), amelyet heves hazai támadások vezettek fel.

A chilei válogatott rendkívül eredményesen futballozott a torna korábbi mérkőzésein, több gólzáporos győzelmet aratott (Ecuador 7-1, Peru 5-4, Paraguay 5-0), hiszen az idő tájt kiváló támadói voltak. Enrique Hormazábal a négy mérkőzésen hatszor volt eredményes (a góllövőlista második helyén állt ezzel a teljesítménnyel), Manuel Munoz négy találatot jegyzett, de három gólig jutott a közönségkedvenc, Jorge Oliver Robledo is.

A 29 éves csatár az fél évszázaddal ezelőtti chilei labdarúgás legnagyobb csillaga volt, az idő tájt a Colo Colóban futballozott, de korábban 251 mérkőzésen 127 gólt szerzett az angol bajnokságban. Testvérével, Eduardóval együtt futballozott Európában és akkoriban a Colo Colóban is, de a két évvel fiatalabb fivér a válogatottban sem hagyta magára Jorgét, így a Robledo testvérek az Argentína elleni mérkőzésen is ott voltak a pályán.

Azon a napon azonban nem termett babér a számukra, hiszen az argentin válogatott (a gauchók Musimessi - Dellacha, Vairo, Lombardo, Balay, Gutiérrez, Micheli, Cecconatto, Borrello, Labruna, Cucchiaroni tizeneggyel kezdtek) a sorozatban kilenc gólig jutott Independiente-csatár, Rodolfo Joaquín Micheli 59. percben szerzett góljával 1-0-ra nyert, így története során tizedszer hódította el a Copa Américát.

A torna végeredménye:
1. Argentína 9 pont
2. Chile 7
3. Peru 6
4. Uruguay 5
5. Paraguay 3
6. Ecuador 0