Vágólapra másolva!
Bár Michael Owen még csak 25 éves, máris egy híján annyi gólt szerzett az angol válogatott színeiben, mint a 35. életévét taposó Alan Shearer. A Real Madrid csatára szombaton, az Észak-Írország elleni világbajnoki selejtezőn (4-0) egyszer talált a hálóba, ezzel 29-re növelte válogatottbeli góljai számát - a mostani volt 69. szereplése nemzeti színekben -, s ha szerdán, a newcastle-i St. James' Parkban, az Azerbajdzsán elleni vb-kvalifikációs összecsapáson is a hálóba talál, beéri Shearert, továbbá két korábbi legendát, Finneyt és Lofthouse-t.

A dologban az az ironikus, hogy a St. James' Park Shearer "szűkebb hazája", s itt érheti utol, sőt, duplázás esetén hagyhatja le idősebb kollégáját a villámgyors egykori tinisztár.

Az örökranglistán jelenleg az első három helyet Bobby Charlton (49), Gary Lineker (48) és Jimmy Greaves (44) foglalja el, ők biztonságos távolságban vannak Owentől, aztán következik a Shearer, Finney, Lofthouse trió 30-30 góllal.

"Nagy boldogságot okozna, ha már szerdán eljutnék a harmincadik gólig, viszont a rekord, a félszáz gól nagyon messze van. Van azonban időm, hogy befogjam Bobby Charltont" - jelentette ki Owen.

Michael Owen 1998. február 11-én mutatkozott be a válogatottban - akkor még természetesen a Liverpool játékosaként -, a Chile elleni mérkőzésen. Az eredmény kellemetlen meglepetés volt - 2-0-s chilei győzelem angol földön -, de aztán negyedik válogatottsága alkalmából, Marokkóban, május 27-én Michael berúgta első találatát.

Élete legemlékezetesebb mérkőzése 2001. szeptember elsején a Németország ellen idegenbeli összecsapás volt, amelyen 5-1-re győzött Anglia - Owen mesterhármasával.

Ch. Gáll András

Négyet lőttek az angolok http://origo.hu/sport/focivilag/20050326angol.html?pIdx=1