Vágólapra másolva!
Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt március 24-én!

1972-ben ezen a napon született Christophe Dugarry, világ- és Európa-bajnok francia csatár. Bordeaux szülötteként értelemszerűen a helyi Girondins-ben kezdte pályafutását. Tizenhárom esztendős korában a tartományi válogatottal országos serdülőbajnokságot szerzett, majd fokozatosan haladt előre a szamárlétrán. A klub első csapatában 1989 májusában mutatkozott be a Cannes ellen, és így ezüstérmet szerzett az idényben. A következő bajnokságban egyetlen mérkőzésen sem szerepelt, de az 1990-91-es pontvadászattól kezdve már alapember volt a gárdában. Egy szezont a másodosztályban kellett eltöltenie a csapattal, de a Girondins azonnal visszajutott, és innentől kezdve az élvonal egyik legjobb csatárának számított.

Teljesítményének hatására 1994 májusában a válogatottban is bemutatkozhatott, amelynek közel tíz évig volt a tagja. 1996-ban különösen jól ment neki a játék, a Bordeaux-val bejutott az UEFA-kupa döntőjébe (az elődöntőben két gólt vágott az AC Milannak), és az Európa-bajnokságon is eredményes volt. Ezt követően meg is vette őt a milánói klub, de a rossoneróknál nem tudott beilleszkedni, 21 összecsapáson ötször volt eredményes. A következő idényt már az FC Barcelonában kezdte, de ott még kevesebbet játszott, mint Milánóban, és 1997 decemberében hazatért Franciaországba, az Olympique Marseille-be. E klub játékosaként szerepelt az 1998-as világbajnokságon, ahol a gallok első meccsén, Dél-Afrika ellen eredményes volt, ám ezt követően megsérült. Marseille-ben nem nagyon kedvelték a drukkerek, sokszor kifütyülték, ezért 1999 decemberében visszatért nevelőegyütteséhez, a Bordeaux-hoz.

Ott volt a 2000-es Eb-n is, sőt, itt is gólt szerzett. Később az ausztrálok elleni válogatott meccsen súlyosan megsérült, de gyorsan felépült, és némi meglepetésre a 2002-es vébékeretbe is bekerült. Sokak szerint csak azért, mert Zinédine Zidane jó barátja, de a Koreai Köztársaság elleni találkozón remek játékkal bizonyított. 2003 januárjában ismét külföldön próbált szerencsét, az angol Birmingham Cityhez írt alá. Nem maradt sokáig a Premier League-ben, tavaly a katari Qatar Clubhoz kötelezte el magát, ahonnan azonban néhány hete távozott, s bejelentette visszavonulását.