Vágólapra másolva!

1908: súlyos francia vereség Angliában

Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt március 23-án!

1908-ban ezen a napon játszotta nyolcadik válogatott mérkőzését a négyéves múltra visszatekintő francia labdarúgó-válogatott. Az ellenfél Anglia legjobb amatőrjeiből verbuvált együttes volt, a találkozóra Londonban került sor.

A francia játékosoknak több szempontból is nagyon fontos volt a mérkőzés, hiszen másfél esztendővel korábban hazai pályán 15-öt kaptak a tanítómesterektől, valamint még egyikük sem futballozott ennyi néző előtt (a Park Royalban 6000 angol polgár várta a két csapatot).

A igyekezet azonban azon a napon is kevésnek bizonyult a lényegesen nagyobb tudás ellenében, az angol amatőrök már az első félidő végén 6-0-ra vezettek. Amatőrök? Az idő tájt - noha létezett a megkülönböztetés - nehéz volt besorolni a játékosokat, hiszen például a mérkőzésen három gólt szerzett Vivian Woodward (a két esztendővel korábbi összecsapáson négy találatig jutott) egy héttel korábban az angol A válogatottban is pályára lépett, Wrexhamben hármat vágott a walesieknek.

A pihenő sem változtatott a játék képén, az angolok kedvük szerint érték el újabb találataikat, s végül Robert Hawkes (9.), William Jordan (16., 32., 40., 48., 58., 89.), Woodward (23., 52., 66.), Arthur Berry (25.) és James Raine (75.) góljaival 12-0-ra nyertek. A tucatnyi találat leginkább szenvedő alanya a franciák kapusa, André Renaux volt.

Az RC Roubaix 25 éves hálóőrének azonban sem a fenti mérkőzés előtt, sem utána nem adatott meg többször, hogy a nemzeti színeket viselje, így pályafutásának legfontosabb 90 perce meglehetősen balul sikerült.