Vágólapra másolva!
Illés Béla alighanem egy lassan eltűnő kor utolsó mohikánja a magyar futballban. Az MTK 37 éves támadója már csak heti három edzést vállal a Garami József vezetőedzővel történt megállapodás szerint, de még így is a kék-fehérek legeredményesebb játékosa hét góljával. Szerdán az Újpest elleni rangadón szállt be a 62. percben, s vágott gyorsan kettőt, ezzel kiharcolva a meglepetésszerű 3-1-es győzelmet.

"Ha nem figyelünk oda, még a dobogón találjuk magunkat. Ha megnyerjük az elmaradt mérkőzésünket, azonos pontszámmal fogunk állni a harmadik helyezett Győrrel" - jegyezte meg Illés, aki jelenleg 501 NB I-es mérkőzésnél tart, s jó úton halad, hogy megdöntse a legendás tatabányai Szabó György 507-es abszolút magyar rekordját.

- Mivel magyarázza azt, hogy férfikora delén is a leggólveszélyesebb magyar labdarúgó a pályán töltött percekkel összevetve?
- Talán azzal, hogy most már nincs akkora teher rajtam, mint korábban, szinte csak kedvtelésből futballozom, s minden pályán töltött perc, minden gól ajándék.

- Nemcsak önnek, hanem az MTK-nak is!
- Örülök, ha ezt egyesek így látják. Tény, hogy amikor csak 25-30 percet kell játszanom, végig teljes erőbedobással tudok küzdeni, mert nem kell attól tartanom, hogy elfáradok. De szerintem a 90 perc végigfutballozása sem okozna gondot.

- Biztos, hogy ez lesz az utolsó idénye?
- Egyáltalán nem biztos. Bár, ha meglesz az 508 mérkőzés, akkor nem biztos, hogy folytatom. De szerencsére még öröm a játék, akkor meg miért ne szerezzek örömet magamnak?

- A jelek szerint csökkentett költségvetéssel is élcsapat maradt az MTK. Ezek szerint nem pénzkérdés idehaza a futball?
- Azért most bajnokságot nyerni aligha fogunk. Persze ha tisztességesen, jól felkészítve játszik egy csapat, akkor bármire képes lehet.

- Hány gólnál is tart?
- 210-220 körül. Ennek nagy részét az MTK-ban szereztem, végtére is 1995 óta itt játszom, egy féléves szombathelyi kitérőt leszámítva. S most már az is biztos, hogy innen vonulok vissza.

- De korántsem biztos, hogy az idény végén...
- Ha jól megy a játék, miért ne folytassam?

Ch. Gáll András