Vágólapra másolva!
A labdarúgó Bajnokok Ligája legjobb nyolc csapata közé jutott az olasz Inter együttese is, miután az idegenbeli 1-1 után hazai pályán, Adriano mesterhármasával 3-1-re legyőzte a címvédő portugál Portót.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, visszavágó
Internazionale (olasz) - FC Porto (portugál) 3-1 (1-0)
Milánó, Giuseppe Meazza-stadion
v.: Hauge (norvég)
Inter: Toldo - Zé Maria, Mihajlovic, Materazzi, J. Zanetti - Verón (Van der Meyde, 89.), C. Zanetti, Cambiasso, Stankovic (Kily Gonzalez, 83.) - Cruz (Martins, 76,.), Adriano
FC Porto: Vitor Baia - Szeitaridisz, Ricardo Costa (Helder Postiga, 66.), Jorge Costa, Pedro Emanuel (Pepe, 81.) - Maniche, Costinha, Diego, Nuno Valente - McCarthy, Cláudio (Quaresma, a szünetben)
gól: Adriano (6., 63., 87.), illetve Jorge Costa (69.)

Az első összecsapás 1-1-es döntetlenje egyértelműen az Internek kedvezett, ám Roberto Mancini nem lehetett maradéktalanul boldog, hiszen elég gondja akadt a csapatösszeállításnál. A védelemben a két eltiltott, Iván Cordoba és Giuseppe Favalli helyét a Sinisa Mihajlovic, Marco Materazzi kettős vette át, míg a támadósorban meglepetésre Julio Cruz kapott lehetőséget Adriano mellett - azaz Christian Vieri és Obafemi Martins csak a kispadra ülhetett le.

A Porto edzője, José Couceiro öt helyen változtatta meg kezdőcsapatát a hétvégi 4-0-s betli után, a legfontosabb "csere", hogy a középpályán Maniche, elöl pedig Benni McCarthy jutott szóhoz.

Hat percig kellett várni az első helyzetig, amely mindjárt gólt is eredményezett: Adriano kapott ajándéklabdát a portugál védőktől, betört a 16-oson belülre, lövésébe Pedro Emanuel ugyan belevetődött, de a labda felperdülve a tehetetlen Vitor Baia mellett/felett az üres kapuba hullott (1-0).

Az első negyedórában a Porto jószerével a félpályát sem lépte át, az Inter jól szervezte meg játékát, az Adrianóra épülő támadások állandó nyomás alatt tartották a vendégek kapuját.

Húsz perc után végre akadt dolga Toldónak is, az Inter kapusa egy beívelést öklözött a mezőnybe, majd két perccel később McCarthy borzasztó gyenge "lövését" ölelte magához a jobb kapufánál.

Az első félidő összességében (a BL többi nyolcaddöntőjéhez képest) gyenge játékot hozott, a 38. percben még Cláudio próbálkozott, de lövése elkerülte az Inter kapuját.

A szünetben cserére határozta el magát a Porto szakvezetése, s Cláudio helyére Quaresma érkezett erősítendő a támadásokat. Az 53. percben a csatár majdnem egyenlített, a közönség ébresztőt is fütyült a milánóiaknak, miután Quaresma jobb külsővel remekült eltalált labdája centikkel kerülte el a kapu bal alsó sarkát.

A 62. percben ziccert rontott az Inter: Verón pazar indítással lépett ki, önzetlenül visszagurított, ám addigra a hosszú oldalon teljesen egyedül érkező Adriano túlfutott a labdán.

Egy perc sem telt el, újabb helyzetet dolgozott ki a hazai együttes, amelynek végén Adriano egészen káprázatosan, ballal nyesett a rövid felső sarokba (2-0).

Megélénkült a játék, a 65. percben Szeitaridisz jobb oldali beadása lecsúszott, s a meglepett Toldo csak azt konstatálhatta vetődés közben, hogy a labda a bal kapufáról kifelé pattant.

A 69. percben váratlanul szépített a Porto: McCarthy bal oldali szögletét Toldo nem tudta megfogni, a földön ülő Jorge Costa pedig pókfocira hasonlító mozdulattal továbbított a hálóba (2-1).

A 71. percben Stankovic került helyzetbe, ám Verón átadását követően csúnyán, méterekkel a kapu mellé bombázott. A 81. percben Javier Zanetti a félpályáról gyalogolt be a Porto 16-osára, kicselezte Vitor Baiát is, ám kisodródottan kapura küldött gurítását Pedro Emanuel a gólvonalról kivágta.

A 87. percben Adriano ismét betalált, mesterhármasával az Inter 3-1-re győzött, s bejutott a legjobb nyolc közé.

A BL-negyeddöntő sorsolását pénteken tartják.

[origo]