Vágólapra másolva!
Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt március 12-én!

1975-ben ezen a napon az argentin fővárosra figyelt a focivilág, hiszen Buenos Airesben az 1974-es Interkontinentális-kupa döntőjének első összecsapására került sor az Independiente és az Atlético Madrid csapatai között. A spanyol klub ugyan alulmaradt a BEK-döntőjében a Bayern Münchennel szemben, de mivel a bajorok nem vállalták a két mérkőzés okozta pluszterhelést, így az Atlético képviselte Európát Dél-Amerika legjobbjával szemben.

A La Doble Visera közönsége a stadion gyepére kifutó vendégjátékosok között szép számmal köszönthette honfitársait is, hiszen a védő Rubén Heredia, valamint a két csatár, Rubén Ayala és José Eulogio Gárate Argentínából került a spanyol fővárosba (Az 1974 májusában vívott két BEK-döntőn még az edző is honfitársuk volt, hiszen a Bayern München elleni finálék során Juan Carlos Lorenzo ült az Atlético kispadján - a szerk.).

Nézzük, kik szálltak harcba a trófeáért a holland Corver játékvezetése mellett: Independiente: Pérez - M. Á. López, Pavoni, Comisso, Galván, Sá, Balbuena, A. Rodríguez (Semenewicz, 57.), Rojas, Bochini, Bertoni (Giribert, 83.). Edző: Ferreiro. Atlético Madrid: Reina - Melo, Heredia, Benegas, Capón, Eusebio, Alberto (Becerra, 46.), Adelardo, Irureta, Gárate, Ayala. Edző: Aragonés. Igen, akinek ismerősen csengenek az Irureta és az Aragonés nevek, igazuk van, napjainkban előbbi az RC Deportivo edzője, míg utóbbi a spanyol válogatott szövetségi kapitánya. A találkozón egyetlen gólt született, a 34. percben Agustín "Mencho" Balbuena talált Miguel Ángel Reina (a jelenleg a Villarrealban CF-ben védő José Manuel Reina édesapjának) hálójába, így az argentinok egygólos előnnyel várhatták az áprilisi visszavágót.