Vágólapra másolva!
A korzikai klubok nem állnak valami jól a Ligue 1-ben, hiszen mind az SC Bastia, mind az AC Ajaccio kieső pozíciót foglalt el a tabellán 27 fordulót követően. A két együttes közül az Ajaccio hívei lehetnek valamivel optimistábbak, hiszen az ő csapatuk áll előrébb, van egy elmaradt mérkőzése is, a kispadon pedig ismét az a Rolland Courbis ül, aki két és fél évvel ezelőtt felvezette a gárdát a legjobbak közé, és benn is tartotta az együttest az élvonalban.

A nyári átigazolási szezonban az AC Ajaccio gyorsan az érdeklődés középpontjába került Franciaországban, hiszen a korzikaiak némiképp váratlan módon négy brazil labdarúgót is igazoltak, akik között ráadásul két olyan is akadt, aki viszonylag nagy névnek számított: André Luiz korábban az Olympique Marseille-ben és a Paris-SG-ben is megfordult, míg Marcelinho Cariocát egy időben az egyik legtechnikásabb focistának tartották hazájában - márpedig Brazíliában ez nagy szó. A már korábban az egyesülethez szerződött Rodrigo Ferugemmel kiegészülve a gárdának így összesen öt szambafutballistája lett, amivel az Ajaccio a Ligue 1 "legbrazilabb" egyesületének számított.

Nem csoda, hogy a szurkolók bíztak benne: ezúttal nem kell az utolsó pillanatig izgulniuk a bennmaradás miatt, és a csapat felzárkózhat a középmezőnyhöz. Hamar nyilvánvalóvá vált azonban, hogy erről szó sincsen: az együttes a szezont három vereséggel kezdte, így aztán a drukkerek lélekben már felkészülhettek a kiesés elleni küzdelemre. A helyzet később sem javult sokat, pedig a gárda az átigazolási időszak utolsó napjaiban tovább erősített: előbb megszerezte az AS Monacótól elküldött kapust, Stéphane Poratót, aki egyéves szerződést írt alá a korzikaiaknál, majd leigazolta az élvonalból kiesett Montpellier SC-től távozott szerb középhátvédet, Nenad Dzodicot.

Hat fordulót követően az együttes nyeretlenül, két ponttal állt a tabella utolsó helyén, és ez elég ok volt a vezetőség tagjai számára ahhoz, hogy menesszék a trénert, Dominique Bijotat-t. Utódja ideiglenes jelleggel asszisztense, Olivier Pantaloni lett, aki remekül mutatkozott be a kispadon, hiszen debütáló meccsén, az újonc Istres ellen az Ajacciónak sikerült megszereznie első győzelmét, sőt a következő három találkozón sem kapott ki, ennek ellenére a vezetőség a csapat egykori mesterét, Rolland Courbist akarta mindenáron visszacsábítani az egyesülethez.

Courbis 2003 nyarán az orosz Alanyija Vlagyikavkaz kedvéért hagyta ott a korzikaiakat, és szívesen vissza is tért volna Franciaországba, azonban kijelentette: addig nem hagyja el az orosz klubot, amíg az be nem biztosítja bennmaradását. Ezt három fordulóval az orosz pontvadászat vége előtt érte el a gárda, így Courbis tavaly októberben, a 12. fordulóban, az FC Nantes elleni találkozón ülhetett le ismét az Ajaccio kispadjára.

Az új szakvezető az első hetekben még csak ismerkedett a csapattal, és igyekezett megtalálni a szerinte ideális hadrendet: a korábban alkalmazott 4-4-2-es felállás helyett kipróbálta a 3-5-2-es és a 4-5-1-es felállást is, és végül az előbbit tartotta üdvözítőnek. Először az Olympique Marseille elleni hazai 90 percen alkalmazta ezt a taktikát, és miután maximálisan bejött, hiszen az Ajaccio hazai pályán 2-0-ra verte Courbis korábbi klubját, a tréner onnantól kezdve ragaszkodott ehhez a felálláshoz. Az OM elleni mérkőzés hőse egyébként a brazil André Luiz volt, aki Courbisnál abszolút kulcsfigurává lépett elő: a csapat támadásainak nagy része ennek megfelelően a pálya bal oldalán gördül, a France Football kimutatása szerint az Ajaccio az akcióinak 43 százalékát vezeti ott, míg a jobb oldalon csupán a támadások 24 százaléka indul. Ehhez nyilvánvalóan az is hozzájárul, hogy az osztályzatok alapján a csapat legjobbja éppen a bal oldali védő, Xavier Collin.

A brazil focisták közül azonban nem csak André Luizzal lehetnek maximálisan elégedettek az Ajaccio hívei, hiszen Rodrigo a középpályán amolyan elősöprögetőként kiváló teljesítményt nyújt, eddig egyetlen percet sem hagyott ki, és immár a csapatkapitányi karszalagot is ő viseli; a csatár Waldir Lucas pedig kilenc találatot ért el, és a bajnokság elején még a góllövőlistát is vezette. Csupán Marcelinho Carioca okozott csalódást: a középpályás ugyan jól kezdte az idényt, de októberben megsérült, hazautazott kezeltetni magát, és többé vissza sem utazott Franciaországba: januárban aláírt a Brasiliense együtteséhez.

A téli transzferperiódusban a klub egyébként három új játékost is igazolt, megerősítendő a keretét. Az Olympique Marseille-től kölcsönkapott fiatal csatár, Laurent Merlin csak amolyan kiegészítő futballistának számít, azonban a próbajátékon meggyőző teljesítményt nyújtott, szintén támadó Olivier Fauconnier-nek és a Lille OSC-vel novemberben szerződést bontott, így ingyen leigazolhatott középpályásnak, Nicolas Bonnalnak Courbis fontos szerepet szánt. Utóbbi játékos rendszeresen pályára is lép, Fauconnier azonban a Nimes elleni kupamérkőzésen megsérült, és a jelek szerint jó ideig nem szerepelhet.