Vágólapra másolva!
Nagyon úgy tűnik, hogy az Aston Villa nem tudja megismételni tavalyi remek szereplését, amikor a gárda a hatodik helyen végzett, és a csapat szurkolóinak ezúttal meg kell barátkozniuk a középmezőnnyel. Mindez elsősorban annak köszönhető, hogy a klub elnöke, Doug Ellis továbbra is tartja magát ahhoz a játékospolitikához, amely szerint a csillagászati összegekért megvett focisták helyett a saját nevelésű játékosok és a fiatal tehetségek előnyt élveznek.

Az Aston Villa a kilencvenes évek második felében rendre a közvetlen élmezőny mögött végzett a bajnokságban, de a szurkolók meglehetősen sokat támadták az egyesült első emberét, Doug Ellist, mert a fanatikusok úgy vélték: a csapat azért nem tud előbbre lépni, mert az elnök nem elég ambiciózus, vagyis nem költ eleget új focistákra.

Ennek a racionális felfogásnak volt köszönhető azonban, hogy az egyesület nem jutott a Leeds United sorsára - a yorkshire-iek ma már a másodosztályban tengődnek, és kis híján csődbe jutottak. Az előző idényben aztán David O'Learyvel a kispadon (vagyis éppen a Leedset a BL elődöntőjéig vezetett mesterrel) a megfiatalított csapat egészen a hatodik helyig menetelt a bajnokságban, az elnök pedig ismét igazolódni látta elképzelését.

Olyannyira, hogy a nyáron kissé erősített is a kereten, és Martin Laursenért, illetve Mathieu Bersonért összesen 7,4 millió eurót fizetett ki, míg Carlton Cole és Václav Drobny kölcsönbe érkezett.

A bajnoki rajt remekül is sikeredett a birminghamiek számára, elvégre az együttes folyamatosan ott volt az élmezőnyben, és december elején, vagyis 16 fordulót követően ugyanabban a pozícióban állt, mint az előző bajnokság végén, vagyis a hatodik helyet foglalta el.

Ezzel a szurkolók valószínűleg a mostani pontvadászat végeztével is elégedettek lettek volna, azonban az együttes az előző év utolsó hónapjában hullámvölgybe került, négy egymást követő mérkőzésen is vereséget szenvedett (ráadásul ezek között volt a városi derbi a Birmingham City ellen), így aztán visszaesett a tizedik hely környékére, ahonnan egyelőre nem is tud feljebb lépni.

A Villának nem volt szerencséje a sérülésekkel, hiszen a viszonylag szűk keretből több focista is hosszú időre kidőlt a sorból. Először a nyáron igazolt dán bekk, Laursen került a maródiak listájára, a védő a harmadik forduló óta egyetlen találkozón sem lépett pályára.

November tájékán már felépülőben volt, s már a tartalékcsapatban játszott volna, amikor térde ismét felmondta a szolgálatot, és egyelőre nem tudni, hogy mikor lesz bevethető állapotban. Még nagyobb érvágás volt a válogatott csatár, a saját nevelésű Darius Vassell sérülése: ő a tizedik körben a Fulham FC elleni bajnokin kapott egy rúgást, és azóta nem is szerepelt a csapatban - bár a hírek szerint rá hamarosan már számíthat O'Leary.

A középpályán kihagyhatatlannak számító Gavin McCann (aki az első 18 bajnoki mindegyikén a kezdő tizenegy tagja volt) viszont ebben a szezonban már biztosan nem léphet pályára, hiszen meg kellett műteni a térdét. Ezek után Cole sérülése nem is jöhetett volna rosszabbul O'Learynek, aki így mostanában négy alapemberét is nélkülözni kénytelen.

Nem csoda, hogy amikor decemberben a klub három és fél évvel meghosszabbította a szakvezető szerződését (mert a Villánál teljesen érthető módon nagyon elégedettek az ír mester munkájával), a menedzser a mellett, hogy hangsúlyozta: elsősorban hosszú távon gondolkodik, kiemelte, hogy a januári átigazolási szezonban bizony szüksége lenne pár új focistára.

Elsősorban a csatársort szerette volna megerősíteni, hiszen Cole és Vassell hiányzásával a góllövés feladata a kolumbiai Juan Pablo Angelre hárult, akinek mostanában nem megy olyan jól, mint az előző szezonban: a dél-amerikai támadó január végéig mindössze három alkalommal volt eredményes a bajnokságban, ami rendkívül kevés.

A kiszemelt a Southampton FC támadója, James Beattie volt, ráadásul az elnök is belement abba, hogy közel nyolcmillió fontot fizessenek a támadóért - aki azonban végül inkább az Everton FC-nek mondott igent. Róla tehát lecsúsztak a birminghamiek, és más csatárt sem sikerült venniük - ellenben megszerezték a Manchester United kameruni középpályását, Eric Djemba-Djembát, akinek a Vörös Ördögöknél nem sikerült beverekednie magát a kezdők közé.

Januárban tehát nem sikerült jelentősen megerősíteni a csapatot, és a helyzet valószínűleg a nyáron sem lesz sokkal különb, amit valószínűleg O'Leary is érez, hiszen egyik legutóbbi nyilatkozatában már az utánpótlás-nevelés fontosságát emelte ki.

Az egyesület az elmúlt hetekben kezdte felújítani a Bodymoor Heath névre hallgató utánpótlásközpontját, és a szakember ezzel kapcsolatban a következőt nyilatkozta: "Nem tehetem meg azt, mint a Tottenham Hotspur, hogy leigazolom a Nottingham Forestből Andy Reidet és Michael Dawsont. Ha kevés a pénz, akkor inkább a tehetségek kinevelésére kell fordítani. Lehet, hogy ennek már nem én leszek a haszonélvezője, de legalább annyit elmondhatok majd, hogy én kezdtem meg a folyamatot."