Vágólapra másolva!
Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt március 3-án!

1982-ben ezen a napon játszotta utolsó válogatott mérkőzést Jair Ventura Filho, azaz Jairzinho, a hetvenes évek legendás brazil futballistája. A spanyolországi világbajnokságra készülő selecao a Sao Pauló-i Morumbi stadionban Csehszlovákia válogatottját fogadta.

Északi szomszédunk szintén a világbajnokságra készült, így a lehető legerősebb garnitúrájával utazott Dél-Amerikába. Tele Santana, a házigazdák szövetségi kapitánya a Waldir Peres - Perivaldo, Óscar, Luizinho, Júnior, Toninho Cerezo, Zico, Sócrates, Jairzinho, Roberto Dinamite, Mário Sérgio tizenegynek szavazott bizalmat, az ünnepelt Jairzinhót rögtön Paulo Isidoro váltotta, de később pályára lépett Renato és Éder is.

A csehszlovákok Seman - Jakubec, Fiala, Jurkemík, Kukucka, Stambachr, Kozák, Vízek, Janecka, Berger, Nehoda összeállításban vették fel a küzdelmet. Jozef Venglos legénysége meglepően jól helytállt, hiszen a 90 perc Zico és Janecka góljainak köszönhetően 1-1-es döntetlennel zárult.

Az akkor 37 éves Jairzinho ezt a találkozót megelőzően utoljára 1974-ben, az NSZK-beli világbajnokságon viselte a selecao mezét.