Vágólapra másolva!
Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt március 1-én!

1964-ben ezen a napon született Paul le Guen, az Olympique Lyon roppant fiatal, ám annál sikeresebb edzője. Tősgyökeres bretonnak számít, Pencran városában látta meg a napvilágot, és a helyi együttesből 18 esztendősen került a Stade Bresthez, amely akkoriban a második vonalban vitézkedett.

Nem sokáig: a gárda egy évvel később felkerült az élvonalba, és Le Guen 1984-ben bemutatkozhatott az első osztályban. Egészen 1989-ig Brestben futballozott, majd az FC Nantes-hoz szerződött, ahol két évet húzott le, majd a fővárosba költözött, mivel a Paris Saint-Germain vette meg.

Párizsban lett nemzetközileg is ismert labdarúgó, hiszen a PSG-vel rendszeresen szerepelt az európai kupákban, és a francia válogatottba is bekerült. Játékospályafutása összes trófeáját a párizsiakkal hódította el: 1994-ben bajnokságot, 1993-ban, 1995-ben és 1998-ban Francia Kupát, 1995-ben és 1998-ban ligakupát is nyert, és tagja volt az 1996-os KEK-győztes csapatnak is.

Védekező középpályásként vagy középhátvédként szerepelt, és 1998-as visszavonulásáig összesen 478 mérkőzésen szerepelt a francia élvonalban, 23 gólt szerezve, a címeres mezt pedig 17-szer húzhatta fel. Visszavonulását követően azonnal az első osztályban dolgozhatott edzőként (a szükséges licencet még 1996-ban szerezte meg), mivel a Stade Rennes nagy meglepetésre kinevezte őt szakvezetőnek.

A breton együttesnél eleinte sikeres volt, hiszen rögtön első szezonjában az ötödik helyre vezette a gárdát, amely az UEFA-Intertotó-kupában a döntőig menetelt, ahol azonban a Juventus FC jobbnak bizonyult. A következő idény rosszabbul sikerült a számára, mivel a gárda csak 13. lett, de egy évvel később bizonyította, hogy ez csak kisiklás volt, lévén a Rennes 2001-ben hatodik lett.

Ennek ellenére menesztették, mert nem sikerült kiharcolnia a nemzetközi kupaszereplést, és egy éven keresztül sehol sem dolgozott, de 2002 nyarán a bajnokcsapat, az Olympique Lyon Jacques Santini szövetségi kapitánnyá való kinevezése után szerződést ajánlott neki.

Le Guen pedig meghálálta a bizalmat, hiszen csapatával megvédte a bajnoki címet, majd tavaly nyáron újra az első helyen végzett. Az OL a jelenlegi szezonban is magabiztosan vezet a francia pontvadászatban, de ami még fontosabb, fél lábbal már a legjobb nyolc között van a Bajnokok Ligájában.