Vágólapra másolva!
Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt január 26-án!

1930-ban ezen a napon játszották a második mérkőzést az első alkalommal kiírt Balkán-kupán, amelyen Románia, Bulgária, Görögország és Jugoszlávia indult.

A sorozat első találkozóján (három hónappal korábban) a románok 2-1-re győztek Jugoszlávia ellen, így a vesztes tizenegy győzelmi kényszerrel érkezett Athénba, a görögök elleni mérkőzésre.

A hellén válogatottnak története során ez volt a negyedik összecsapása, és mivel még győzelem nélkül állt, így a 90 percre kilátogató 10 000 athéni nagyon bízott benne, hogy csapatuk kivívja a történelmi sikert. A mérkőzésen a jugók szereztek vezetést, de az Andrianopulosz-fivérek fémjelezte hazaiak tíz perc alatt fordítottak és végül 2-1-re nyertek.

Az Andrianopulosz név az idő tájt egy volt a görög labdarúgással, az öt testvér alapította ugyanis 1925-ben az Olympiakoszt, mi több nem csak a szervezésben, hanem a gyakorlatban is az élen jártak. A jugoszlávok ellen ott volt a csapatban Jorgosz, Leonidasz, Kosztandinosz és Vaszilisz is, sőt a gólokat is utóbbi kettő szerezte.

1963-ban ezen a napon nagyon fontos napirendi pontot tárgyalt az Afrikai Labdarúgó-szövetség (CAF) végrehajtó bizottsága. A fekete földrész futballját irányító sportvezetők akkor határozták el, hogy Európához és Dél-Amerikához hasonlóan kontinensükön is elindítanak egy évenként kiírásra kerülő, klubcsapatoknak szóló kupasorozatot. Ez volt az Afrikai Bajnokcsapatok-kupája, az első tornára a következő esztendő elején a ghánai Accrában került sor. A küzdelemsorozat azóta is létezik, tavaly óta Afrikai Bajnokok Ligája a neve.

Dévényi Zoltán