Vágólapra másolva!
Az Angol Labdarúgó Szövetség (FA) honlapján szavazást rendezett arról, ki volt a 2004-es év legjobb válogatott futballistája a szigetországban. A szavazatok jelentős többségét, 40 százalékot Frank Lampard, a Chelsea 26 éves középpályása kapta, megelőzve Wayne Rooneyt, a Manchester United 19 éves centerét. Némi meglepetésre a korábbi évek legjobbjai, David Beckham és Michael Owen (mindkettő Real Madrid) nem kerültek be az első ötbe.

Lampard, a West Ham United növendéke röpke Swansea-i kitértőt követően 2001-ben került a Chelsea-hez, 11 millió fontért, Claudio Ranieri menedzseri időszakában. Máig 28 válogatottságot számlál, ezeken a mérkőzéseken hét gólt szerzett.

Mára Európa egyik legjobb középpályásává nőtte ki magát, s amikor Roman Abramovics megvásárolta a klubot, és csőstől hozta a külföldi sztárokat, paradox módon éppen akkor szilárdult meg Lampard helye a kezdőtizenegyben, s lett a csapat kihagyhatatlan vezéregyénisége. Ezt a pozícióját José Mourinho érkezésével is megőrizte, sőt, megerősítette.

Az első öt között talán Shaun Wright-Phillips helye a legmeglepőbb. Az egykori Arsenal-legenda, Ian Wright 23 éves fogadott fia tavaly húzta magára először a válogatott mezét, s a 2004-es évben háromszor jutott szóhoz Sven-Göran Eriksson együttesében, miközben klubjában, a Manchester Cityben is remekelt.

Lampard meghatottan nyilatkozta: "Rengeteget jelent nekem ez az elismerés, főleg úgy, hogy olyan tehetséget tudtam megelőzni, mint Wayne. Jólesik a szurkolók szeretete, amely az egész országból felém árad."

Eriksson nem győzi magasztalni sztárjátékosát: "Gratulálok Franknek, csodálatosan játszik a válogatottban, már igen hosszú ideje. Nem beszélve arról, hogy két éve szinte egyetlen Chelsea-meccsről sem hiányzott. Hibátlanul védekezik, jól szerel, kiválóan irányít, passzol, és a gólszerzésből is jócskán kiveszi a részét. Mi mást kívánhatnánk egy középpályástól?"

A szavazás élcsoportja:
1. Frank Lampard (Chelsea) 40 %
2. Wayne Rooney (Manchester United) 16%
3. Steven Gerrard (Liverpool) 9,8 %
4. Ashley Cole (Arsenal) 9,4 %
5. Shaun Wright-Phillips (Manchester City) 7 %

Ch. Gáll András

[origo]