Vágólapra másolva!
A téli szünetet tartó bajnokságok közül a hét végén a belgáknál ért folytatódott a pontvadászat, de mivel az élen álló két gárda egyaránt nyert, így sok változás nem történt: Hasonló volt a helyzet Franciaországban is, ahol az éllovasok szintén begyűjtötték a három pontot. Dél-Amerikában és Afrikában viszont a hét végén megkezdődött a húsz éven aluliak kontinensbajnoksága, amely egyben a nyári korosztályos vébére is kvalifikációt is ad.

A téli szünetet tartó második vonalas nyugat-európai pontvadászatok közül a belgáknál volt a legrövidebb a pauza, hiszen itt már az elmúlt hétvégén pályára léptek a csapatok. A holtszezonban azonban nem sok változás történt, és a mezőnyből kiemelkedő két éllovas, az Anderlecht és az FC Bruges is simán hozta idei első bajnokiját, igaz, mögöttük kissé tömörebb lett a mezőny.

A listavezető FC Bruges a tavalyi esztendőt hétpontos előnnyel zárta az ősi rivális brüsszeliekkel szemben, és a klub a télen két új labdarúgót szerződtetett: a kanadai balhátvéd, Michael Klukowski és a nigériai csatár, Manasseh Ishiaku és a La Louviere-től érkezett.

Kettejük közül csak Ishiaku volt ott a keretben a hét végén a Beveren ellen, és ő is csak a kispadon kapott helyett, a kezdő tizenegyben szerepelt viszont a fiatal Jonathan Blondel, aki az idény során eddig többnyire csak csereként kapott lehetőséget. A mindössze húszéves, de már a Tottenhamet is megjárt focista mindenesetre igyekezett megragadni a sanszot, mert már a hetedik percben megszerezte a vezetést a Bruges számára, majd félóra elteltével a norvég Rune Lange kettőre növelte a hazaiak előnyét.

A Beveren azonban még a szünet előtt szépített, így a második játékrészre is maradt némi izgalom, de negyedórával a lefújás előtt a nyáron a Wolfsburghoz távozó balhátvéd, Peter van der Heyden bebiztosította a fekete-kékek győzelmét.

Az Anderlechtnek tehát nyernie kellett, ha nem akart még jobban leszakadni, és a brüsszelieknél is akadt egy új szerzemény a télen az Excelsior Mouscrontól megvett bal oldali középpályás, Christophe Grégoire személyében, aki rögtön volt csapata ellen mutatkozhatott be a lila-fehéreknél. Hugo Broos mester be is tette őt a kezdő tizenegybe, és Grégoire nem is futballozott rosszul, a meccs főhőse azonban nem ő, hanem a svéd középpályás, Christian Wilhelmsson volt, aki két gólpasszal járult hozzá a győzelmhez.

A több angol klub által is csábított focista a 18. percben az elefántcsontparti Aruna Dindane-t hozta kihagyhatatlan helyzetbe, majd a hajrában Yves Vanderhaeghe talált be az átadásából - az Anderlecht tehát viszonylag simán begyűjtötte a három pontot.

A két éllovas mögött azonban tömörebb lett a mezőny, köszönhetően annak, hogy a táli szünetben a harmadik helyen álló RSC Charleroi csak egy gól nélküli döntetlenre volt képes a La Louviere ellen idegenben a helyi derbinek számító találkozón.

Így aztán a mérkőzését megnyerő Standard Liege (amelyben a portugál Sérgio Conceicao villogott) és RC Genk egyaránt egy pontra megközelítette a Charleroi-t, és a La Gantoise akár meg is előzhette volna, ám Petry Zsolt egykori klubja döntetlent játszott a Germinal Beerschot ellen, és így szintén egy ponttal van lemaradva a harmadik helyezettől.