Vágólapra másolva!

1970: az Oranje elrontotta az angolok kedvét

Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt január 14-én!

1970-ben ezen a napon játszotta az esztendőben első mérkőzését Anglia válogatottja. A világbajnok hét előkészületi mérkőzést kötött le a mexikói tornáig, az első felkészülési 90 percen Hollandia tizenegye volt az ellenfél. A házigazdák remek hangulatban készültek a mérkőzésre, ugyanis 1969 novemberében Amszterdamban 1-0-ra legyőzték aktuális ellenfelüket, sőt európai válogatottal szemben már 1968 júniusa óta veretlenek voltak. Az angolok szövetségi kapitánya, Alfred Ramsey értelemszerűen a kísérletezésre használta fel az összecsapást, így olyan játékosok hiányoztak kezdő csapatából (Banks - Newton, Cooper, J. Charlton, Hunter, Lee, Peters, Bell, M. Jones, R. Charlton, Storey-Moore) mint Ball, Moore, Astle, Wright, Labone vagy Osgood, de Hurst és Mullery is csak csereként kapott játéklehetőséget.

Ne feledkezzünk meg az ellenfélről (Van Beveren - Drost, Israel, Eijkenbroek, Krol, Rijnders, Jansen, Van Dijk, Cruyff, Van Hanegem, Keizer) sem, bár az idő tájt a hollandok közel sem számítottak rettegett ellenfélnek, az Oranje több mint három és fél éve nem tudott mérkőzést nyerni vendégként. A mérkőzés nagy csalódást jelentett a Wembely 75 ezer nézőjének, a hazaiak ugyanis nem boldogultak a holland védelemmel, amikor pedig a narancsmezesek már verve voltak, a játékvezető segített rajtuk...

Az angol válogatottban első ízben - és mint később kiderült, utoljára - kapott helyet Ian Storey-Moore, a 25. születésnapját három nappal később ünneplő játékos. Ramsey nem nagyon kedvelte a szélsőket, hiába volt Storey-Moore a Nottingham Forest házi gólkirálya, a liga egyik legjobb balszélsője, nem vette figyelembe a válogatottnál. Amikor végre egyszer megtette, akkor Storey-Moore balszerencséjére a játékvezető nem adta meg a teljesen szabályos fejesgólját, így maradt a 0-0.