Vágólapra másolva!
Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt január 11-én!

1978-ban ezen a napon született Emile Heskey, a Birmingham City csatára. A támadó leicesteri illetőségű, így nem véletlen, hogy a helyi klubban kezdte pályafutását. Már az 1994-95-ös idényben bemutatkozott az élvonalban, a következő szezonban pedig már alapember volt a Rókáknál, akik akkor éppen a második vonalban szerepeltek, de Heskey hét góljának is köszönhetően feljutottak a legjobbak közé.

Emile 1996 nyarán jelen volt az U18-as Európa-bajnokságon az angol csapattal, és bronzémet szerzett, később az utánpótlás-válogatottban pedig bizonyos Michael Owen volt a partnere a csatársorban. A Leicester rendre a középmezőnyben végzett a bajnokságban, és Heskey két egymást követő idényben is tízszer volt eredményes.

Csak idő kérdése volt, hogy mikor hagyja el a klubot, és ez végül 1999 márciusában történt meg, 12 nappal azután, hogy a Leicesterrel ligakupát nyert. Noha a Tottenham Hotspur és a Leeds United is szívesen vitte volna, végül a Liverpool FC-hez igazolt, mégpedig tízmillió fontért. Eleinte sok kritikát kapott azért, mert nem volt elég gólerős, de később részese volt a Vörösök nagy kupameneteléseinek is.

Robusztus termetű (188 cm magas, 88 kilogramm súlyú), kiváló fizikai képességekkel rendelkezik, becenevét (Bruno) egy brit ökölvívóról kapta. Tavaly nyáron klubot cserélt, búcsút mondott az Anfield Roadnak és a Birmingham Cityhez igazolt, ahol ebben a szezonban 21 mérkőzésen hatszor volt eredményes.

1997-ben ezen a napon minden idők legkiválóbb olasz női labdarúgója, Carolina Morace hét gólt szerzett a Calendasco elleni mérkőzésen. A Modena 10-0-ra nyert azon a találkozón, Morace teljesítménye pedig mind a mai napig olasz rekord. Az akkor 33 esztendős kiválóság más tekintetben is unikum a talján női labdarúgásban, 12-szeres bajnok (nyolc különböző klubbal), 12-szeres gólkirály, aki 1979 és 1999 között 153 válogatott mérkőzésén 105 gólt szerzett a nemzeti csapatban. Jelenleg az olasz női válogatott szövetségi kapitánya és a Lazio csapatának mestere, de dolgozott már C ligás férficsapatnál is.

Dévényi Zoltán