Vágólapra másolva!
A dél-európai országokban máris folytatódott a bajnokság, és mind Görögországban, mind Portugáliában rangadóra került sor, ám a helléneknél elsősorban nem ez, hanem az újabb szurkolói rendbontás volt a fő beszédtéma. Mindeközben a skótoknál és a franciáknál kupafordulót rendezték: Skóciában a sorsolás szeszélye folytán rögtön szuperrangadóra került sor, míg Galliában jó néhány meglepetés született.

Nem kezdődött valami jól az esztendő a görög labdarúgás számára, hiszen a hét végi fordulóban szurkolói rendbontás miatt el kellett halasztani egy mérkőzést. Pedig a hellén pontvadászat az utóbbi évek egyik legizgalmasabb versenyfutását ígéri, elvégre a három legpatinásabb klub, az Olimpiakosz, a Panathinaikosz és az AEK Athén fej fej mellett halad az élen.

Az idei első játéknap előtt a listavezető Olimpiakoszt és a harmadik AEK Athént csak három pont választotta el egymástól, kettejük között pedig a címvédő Panathinaikosz tartózkodott. Az AEK-nek az év végén sikerült megszabadulnia tetemes adósságától, és a csapat ennek köszönhetően egyre felszabadultabb teljesítményt nyújtott - 13 forduló után veretlenül állt a harmadik helyen, és nagy reményekkel várta a hét végi, Panathinaikosz elleni rangadót.

A Pana az év első napjaiban elsősorban a játékoskeret átalakításával volt elfoglalva: a zöld-fehérek előbb leigazolták a ciprusi szélsőt, Kosztasz Haralambideszt az APOEL Nicosiától, majd elküldték a klubtól a kameruni bekket, Joel Epallét, hogy így felszabadítsák a helyet a brazil Andersonnak, aki a Halkidonától érkezett, végezetül még az OFI Kréta védőjét, Manolisz Rubakiszt is szerződtessék.

A három új szerzemény közül csak Anderson került be a kezdők közé az AEK ellen, míg az ellenfénél is akadt új igazolások a csapatban, jelesül a szerb középpályás, Vladimir Ivics, akit a Borussia Mönchengladbachtól vettek meg. A meccset azonban nem ők döntötték el, hanem Nikosz Liberopulosz - az ő góljának két éve még a Panathinaikosz hívei örültek volna, ám a csatár 2003-ban a Panából az AEK-be szerződött, így aztán most a hazai gárda szurkolói törhettek ki örömujjongásban - a győzelem azt jelentette a számukra, hogy feljöttek legalább a második helyre.

Ahhoz, hogy a listavezető Olimpiakoszt is utolérjék, az kellett volna, hogy a pireusziak ne szerezzen pontot a Panioniosz otthonában - ami meg is valósult, még ha nem is úgy, ahogyan azt normális esetben várni lehetett volna. Történt ugyanis, hogy az Olimpiakosz csupán 322 jegyet kapott a Panioniosztól, ám ennek ellenére mintegy ezer vendégdrukker jutott be a pályára, és további 1500 a stadionon kívül próbálkozott a lelátóra jutással.

A bent lévők a előbb szóváltásba, majd tényleges összecsapásba kezdtek a hazai fanatikusokkal, miközben a kintiek a rohamrendőrökkel csaptak össze. A játékvezető, Szokratisz Tszikinisz nem tehetett mást, mint hogy elhalassza a találkozót, hiszen a bunyó a játéktéren is zajlott, a rendőrség asszisztálásával, még a díszpáholyban lévők sem voltak biztonságban - a tribünön egyébként többek között az angol másodosztályú West Ham United mesterének, Alan Pardew-nak, illetve a volt svéd válogatott csatár, a jelenleg játékosügynökként tevékenykedő Martin Dahlinnak is menekülnie kellett.

Az Olimpiakosz az elmaradt mérkőzés ellenére is maradt az élen, köszönhetően jobb gólkülönbségének, de az AEK is ugyanennyi ponttal rendelkezik, míg a Panathinaikosz hárompontos hátrányban követi a két éllovast.