Vágólapra másolva!
Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt január 3-án!

1977-ben ezen a napon született Lee David Bowyer, a Newcastle United labdarúgója. A londoni kissrác a város egyik kisebb egyesületében, a Charlton Athleticben kezdte pályafutását. A rendkívül tehetséges középpályás már tizenhét esztendősen a nagycsapat keretéhez tartozott, ám az 1993-94-es szezonban még egyetlen meccsen sem lépett pályára.

A következő idényben már öt meccs erejéig bemutatkozhatott a felnőttek között a First Divisionban, vagyis a második osztályban. Egy évre rá pedig egyenesen fantasztikus szezont produkált: negyvenegy meccsen játszott, és nyolcszor volt eredményes, mindezt tizennyolc esztendősen produkálta! A Premier League klubjai természetesen versengtek érte, és a Leeds United lett az a gárda, amely a boldog győztesnek mondhatta magát a versenyfutásban.

A leedsi egyesület két és fél millió fontért szerződtette az ifjú tehetséget 1996 júliusában, ami nemcsak a Charlton Athletic történetében jelentett átigazolási rekordot, hanem ezzel Bowyer lett minden idők legdrágább tizenéves brit futballistája. Természetesen akkor Lee már stabil tagja volt a korosztályos angol válogatottnak is, sőt, már az utánpótláscsapatban is pályára lépett. A Premier League-ben egyáltalán nem volt megilletődve, hiszen harminckét meccsen szerepelt, és négy gólt is szerzett. Első élvonalbeli találatára nem kellet sokat várnia, rögtön az első mérkőzésen a Derby County ellen eredményes volt.

A következő évben valamivel halványabban teljesített, mert csak huszonkét alkalommal lépett pályára, és a góljainak száma is csökkent eggyel. Ezt követően azonban megint alaposan kitett magáért, kilenc góllal csapata második legeredményesebb játékosa lett, és Kevin Keegan meghívta a nagyválogatott keretébe is.

A csapatban ugyan nem léphetett pályára, de mindenki biztos volt benne, hogy hamarosan a nemzeti tizenegy erőssége lehet. A Leedsben tovább folytatta a remeklést, kulcsszerepe volt abban, hogy a csapat 2001-ben egészen az elődöntőig menetelt a BL-ben, de bírósági ügye miatt nem válogatták be.

A nemzeti tizenegyben éppen emiatt csak egy mérkőzésen szerepelt, 2002 szeptemberében Portugália ellen játszott.. 2003 januárjában - sok társához hasonlóan - ő is elhagyta Leedset, a West Ham Unitednél talált "átmeneti szállásra", de a következő bajnokságot már a Newcastle Unitednél kezdte. A Szarkáknál tavaly még nem számított standard kezdőnek, idén azonban egy mérkőzés kivételével minden alkalommal ott volt a csapatban.