Vágólapra másolva!
Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt december 31-én!

1941-ben ezen a napon született Glasgow-ban minden idők legsikeresebb klubedzője, Sir Alex Ferguson. Egészen 23 éves koráig csak amatőrként foglalkozott a futballal, miközben az egyik hajógyárban dolgozott. 1964-ben aztán profi focistának állt, és bár megfordult a Rangers FC-ben is (a fővárosiak 1967-ben rekordnak számító összeget, 65 ezer fontot fizettek érte), futballista pályafutása alapján nem került volna be a históriáskönyvekbe.

33 esztendősen aztán szögre akasztotta futballcipőjét, és edzőnek állt az East Stirlingnél, ahonnan egy év múlva az FC St. Mirrenhez került. A skót kiscsapatnál viszonylag eredményesen dolgozott, de 1978-ban menesztették, az Aberdeen FC azonban lecsapott rá, és ezzel egy sikertörténet vette kezdetét

Ferguson az Aberdeenből nem csak kétszeres skót bajnokot faragott (ami már önmagában is nagy szó a Celtic FC és a Rangers FC mellett), hanem csapatával 1983-ban a KEK-et is elhódította, a döntőben a Real Madridot legyőzve. Rövid ideig a skót válogatott kispadján is ülhetett Jock Stein tragikus halálát követően, ő irányította a csapatot az 1986-os világbajnokságon, de ezt követően visszatért a klubfutballhoz.

Csábította őt az FC Barcelona, az Arsenal FC, a Rangers FC és a Tottenham Hotspur is, de a Manchester United ajánlatát fogadta el. Eleinte nem sok sikere volt a MU-val, 1989-ben csak 11. lett a csapattal, és 1990 januárjában nem sok hiányzott ahhoz, hogy menesszék, ám a Nottingham Forest elleni kupameccsen nyert a csapat, Ferguson maradt, és az évet az FA-kupa megnyerésével zárta.

A következő esztendőben a manchesteriek elhódították a KEK-et, de a nagy cél, a bajnoki arany megszerzése sehogy sem jött össze. 1993-ban aztán ez is sikerült, és azóta a MU egyeduralkodónak számít Angliában: az együttes tíz év alatt nyolc aranyérmet nyert, mindannyiszor a dobogón végzett, és a nemzetközi porondon is kiválóan szerepel.

A csúcspontot természetesen az 1999-es esztendő jelentette, amikor a MU egyedülálló triplázást hajtott végre: a bajnokság és az FA-kupa mellett a BL-t is megnyerte. Ferguson eredetileg 2002-ben szeretett volna visszavonulni, ám abban az esztendőben a csapat semmit sem nyert, így a tréner úgy döntött, hogy marad: a következő évben fiai megint bajnokok lettek. A Bajnokok Ligája jelenlegi kiírásban, az Olympique Lyon elleni 90 perc volt az 1000. mérkőzése a Manchester United szakvezetőjeként.