Vágólapra másolva!
Király Gábort hosszas huzavona után ingyen szerződtette a szezon elején a Crystal Palace, s noha eleinte még nem ő volt a dél-londoni klub első számú kapusa, ma már kirobbanthatatlan a csapatból. A szigetországi újságok már többször is beválasztották a forduló legjobbjai közé, legutóbb pedig az egyik ismert szurkolói oldal közölt hosszú írást a magyar kapusról.

"Új királya van a Selhurst Parknak, akinek a birodalma a két kapufa közt fekszik, szürke mackónadrágot visel, s úgy hívják, Király Gábor" - olvasható a Crystal Palace legnagyobb szurkolói oldalán, ahol Gabor is our king, azaz "Gábor a mi királyunk" címmel jelent meg egy terjedelmes írás Simon Pophale "tollából".

2000 óta csak külföldi hálóőr védi a Crystal Palace kapuját, a 90-es években viszont egy sokszoros válogatott angol, Nigel Martyn volt a legnagyobb kedvenc a szurkolók körében. A 38 esztendős portást előbb - 1996-ban - a Leeds vitte el Londonból, jelenleg pedig az Evertonban véd.

Az ezredfordulóig angol kapuvédők igyekeztek lenullázni a csatárokat a Palace-ban, úgymint Kevin Miller, Chris Day és Matt Clarke, majd Simon Jordan elnöklése idején sorra szigetországon kívüli hálóőrök jöttek az együtteshez.

Az első a Skonto Rigától érkezett lett Alex Kolinko volt, aki nem ritkán parádés védéseivel elkápráztatta a közönséget, néha azonban hibázott, s nem csak kapusként. Egyszer összekülönbözött Trevor Francis trénerrel: a hálóőr 2002-ben egy Bradfordtól kapott gól után hangosan vihogni kezdett, s ezért a vezetőedző elzavarta a szurkolók által igencsak kedvelt Kolinkót.

A lett bohócot a francia Cedric Berthelin követte, aki szerényen, de keményen dolgozott és megfelelően is teljesített, legemlékezetesebb védését pedig az Anfield Roadon a Liverpool ellen mutatta be, amikor Emile Heskeyt ziccerhelyzetben megakadályozta a gólszerzésben.

A jelenlegi edző Iain Dowie érkeztével azonban megváltozott a helyzet. A szigorú tekintetű mester megszerezte Thomas Mhyrét a Sunderlandtől, ám a norvég játékos mindössze kölcsönbe érkezett. Mhyre pazarul védett, de a CP nem tudta őt véglegesen leigazolni, a kapus ugyanis a három hónap letelte után túl magas fizetést kért.

Miután Mhyre visszatért Sunderlandbe, Dowie Nico Vaesennek szavazott bizalmat. A belga 1-es hosszú sérüléséből felépülvén állhatott be a kapuba, s 2004-ben - márciustól májusig - sokat hozzátett a Palace remek tavaszához, amikor is a dél-londoniak hat év után újra feljutottak a Premier League-be.

Noha Vaesen ott volt azon a bizonyos cardiffi találkozón is, ami a Sasokat a "mennybe repítette", a Palace mégsem marasztalta a hálóőrt, aki jelenleg a Birmingham City tartalékcsapatában véd.

Óriási meglepetésre feljutott tehát a Crystal Palace, de nem volt kapusa. Illetve volt, de bennük nem bíz(hat)ott Iain Dowie: Lance Cronin az ificsapatból jöhetett volna fel, s a keretben volt még a francia Cedric Berthelin is, ám neki hamarosan véget ért dél-londoni karrierje.