Vágólapra másolva!
A Ferencváros labdarúgócsapata Rósa Dénes góljával 1-0-s győzelmet aratott a skót Hearts otthonában az UEFA-kupa utolsó csoportmérkőzésén, ennek ellenére kiesett, ugyanis a svájci Basel hazai pályán legyőzte a Babos Gábor nélkül felálló holland Feyenoordot.

UEFA-kupa, csoportkör, 5. forduló
Hearts - Ferencváros 0-1
Edinburgh, 30 ezer néző
v.: Paniashvili (grúz)
Hearts: Gordon - Neilson, Webster, Pressley, Maybury - Hartley, Kisnorbo (Wyness, 72.), Weir (McKenna, 79.), McAllister (Pereira, 62.) - Stewart, De Vries
Ferencváros: Szűcs - Balog, Vukmir, Gyepes, Leandro - Zavadszky, Rósa D., Lipcsei, Tőzsér (Huszti, 51.) - Bajevski (Takács, 88.), Penksa (Sowunmi, 66.)
gól: Rósa (30.)
sárga lap: Webster (45.), McKenna (88.), illetve Lipcsei (40.), Zavadszky (43.), Tőzsér (50.), Leandro (73.), Huszti (77.)

A csoport másik mérkőzésén:
FC Basel - Feyenoord 1-0
gól:
Carignano (54.)

Az utolsó szalmaszálba próbált belekapaszkodni a Ferencváros a Edinburgh-ban, hiszen a magyar bajnok továbblépéséhez a Hearts többgólos legyőzésén kívül arra is szükség lett volna, hogy a kvintett másik mérkőzésén a már korábban továbbjutott Feyenoord idegenben megverje a két hete Budapesten diadalmaskodó FC Baselt. Ugyanakkor a Heartsnak is csak győzelem esetén lett volna esélye a továbbjutásra, így mindenképpen nyílt mérkőzésre és a támadójátékra koncentráló csapatokra lehetett számítani.

Az ellenfél lerohanása a skótoknak sikerült jobban, az első percbekben nyugtalanítóan sokat pattogott a labda Szűcs Lajos kapuja előtt, nagyobb helyzet azonban nem alakult ki. A tizedik percig legalábbis nem, akkor azonban Hartley a jobbösszekötő helyén betört a magyar büntetőterületre, és a rövid sarok felé megküldött labdáját Szűcsnek kellett védenie. Három perc múlva még nagyobbat sóhajtott a kispadon László Csaba, Hartley ugyanis másodszorra már ellőtte a labdát Szűcs mellett, ám szerencsénkre kezezés előzte meg a szituációt.

A 14. percben McAllister szabadrúgásból foglalkoztatta a magyar kapust, a hazaiak fölénye pedig egyre nyomasztóbbá vált. Bajevski bal oldali megiramodása után nemcsak lélegzetvételhez, hanem akár vezetéshez is juthattunk volna, a beadásra érkező Penksa azonban csúnyán elvétette a kaput. Három perc sem telt el, és újabb Szűcs-bravúrra volt szükség, Hartley lövését lábbal hárította a kimozduló hálóőr.

A 22. percben eggyel javult a mieink kapuralövési statisztikája, Penksa középre érkező labdája azonban nem jelentett problémát Gordonnak. Szűcsnek annál több dolga akadt a másik oldalon, előbb Stewart elől kellett önfeláldozóan kiöklöznie a labdát, majd De Vries lövése tette próbára az éberségét.

A 30. percben vezetést szerzett a Fradi! Lipcsei pazar átadással találta meg Rósát, akinek lövését Gordon kétszer is kiütötte, harmadszorra azonban már sikerült a hálóba továbbítania a középpályásnak (0-1).

Nem mondhatni, hogy a gól lelohasztotta volna a hazaiak támadókedvét. A 36. percben De Vries lövése megpattant Gyepes lábán, Szűcs egy újabb hatalmas védéssel akadályozta meg a skót egyenlítést.

A hajrában Bajevski futott versenyt a labdáért a tizenhatosig kirontó skót kapussal, akinek mind a labdát, mind Bajevskit sikerült elsodornia. A csatár ápolásra szorult, ezért Penksa kirúgta a labdát, a skótok viszont fittyet hányva a sportszerűségre nem adták vissza azt a bedobás után, amivel még jobban elmérgesítették a rúgdalozásokkal és kakaskodásokkal tarkított mérkőzés hangulatát. A játékvezető inkább gyorsan lefújta az első félidőt, még mielőtt kénytelen lett volna kiállítani valakit.

Az 52. percben Szűcs ütötte ki Hartley 16 méterről leadott lövését, Gyepes pedig kiváló reflexszel felszabadított a kipattanóra érkező Stewart elől. Nagy erőkkel támadott a Hearts, de újabb helyzetet egy darabig nem tudott kialakítani. A Fradinak ugyanakkor egyszer-egyszer lehetősége nyílt rá, hogy ellentámadásból veszélyeztessen, ám sem Vukmir, sem Sowunmi nem jutott lövéshez.

A 68. percben László Csaba reklamálását elégelte meg a játékveztő, és elküldte a kispadról a zöld-fehérek vezetőedzőjét. A 73. percben Leandro lopakodott előre, remek távoli lövését csak ujjheggyel érte el Gordon. A szögletre Sowunmi robbant be középen, fejese a kapufát találta el. A 78. percben kisebb tűzijáték alakult ki a magyar kapu előtt, de a védők mindannyiszor jól blokkolták a lövéseket, így Szűcsnek kivételesen nem kellett játékba avatkoznia.

A 84. percben óriási helyzetet hagyott ki Sowunmi: Lipcsei beívelése után a cserecsatár hat méterről találta el a földön térdelő Gordont. Két perc múlva Bajevski még Sowunmit felülmúlta, a labda ismét Lipcseitől érkezett, a macedón pedig - igaz, nyújtózkodnia kellett - a kapu torkából lőtt a keresztléc fölé. A 90. percben McKenna fejesét tornázta ki Szűcs a bal alsó sarok elől. A 93. percben Sowunmi újra helyzetbe került, de pont az egyetlen középen helyezkedő skót hátvédhez passzolt.

Ennek azonban már nem volt jelentősége, hiszen ekkor már tudni lehetett, hogy a Feyenoord vereséget szenved Bázelben, vagyis a Fradi nem juthat tovább. A zöld-fehéreket mindenesetre dicséret illeti az idegenbeli győzelemért.

A találkozó után László Csaba szóváltásba keveredett a hazaiak vezetőedzőjével, miután John Robertson a Ferencváros durva játékára hivatkozva nem fogadta el a magyar tréner gratulációját.

[origo]