Vágólapra másolva!
A France Football immár hagyományosan közzéteszi azon ötven játékos listáját, akiket érdemesnek tart a legjobb Európában futballozó játékosnak járó díjra, az Aranylabdára. A trófea győztesét december 14-én hirdetik ki, addig is szeretnénk bemutatni az ötven jelöltet, némi esélylatolgatással fűszerezve.

Testvére is focista volt, az olimpiai válogatottságig is eljutott. Ronaldinho tehetségére már nagyon fiatalon felfigyeltek, 18 évesen játszott először a Grémióban, a következő évben pedig már a nagyválogatottban is bemutatkozott. Az 1999-es Copa Américán tűnt fel, ugyanebben az évben gólkirályi címet nyert a Konföderációs-kupán.

Európából a Paris Saint-Germain érdeklődött iránta, de csak hosszas jogi huzavona után került a párizsiakhoz, fél éven keresztül egyáltalán nem játszott. A válogatottból is kikerült, és Scolari csak 2001-ben hívta vissza, miután a PSG-ben jó idényt produkált, és a tréner jól döntött, hiszen Ronnie a 2002-es világbajnokságon remekül futballozott, nagy szerepe volt a selecao aranyérmében.

Később a PSG-nél problémái akadtak a szakvezetővel, Luis Fernandezzel, ráadásul a csapat is gyengébben szerepelt. Ennek ellenére a Real Madrid, a Manchester United és a Barcelona versengett az aláírásáért - végül az utóbbi került ki győztesen, és a katalán drukkereknek új kedvencük és szupersztárjuk lett.

A Barca az esztendőt egy 14 bajnoki mérkőzésből álló veretlenségi sorozattal nyitotta, amelyben mindössze két döntetlen szerepelt, és a brazil ebből a szériából kilenc góllal vette ki a részét, a tavaszi szezonban pedig összesen tíz alkalommal volt eredményes - a katalánok ennek köszönhetően a középmezőnyből a második helyre jöttek fel a tabellán.

Remek játékát a klub is honorálta, a nyáron ugyanis kissé feljavították 2008-ig szóló szerződését: az évi alapfizetése 4,8 millió euróra nőtt, ami a különböző prémiumokkal akár a duplájára is emelkedhet, a kontraktusban szereplő kivásárlási záradék összegét pedig 150 millió euróra növelték.

Az ősszel kicsit lassabban lendült játékba, az első fordulókban mintha kissé kedvetlenül futballozott volna, ám a Barcelona remeklése őt is lendületbe hozta, és mostanában már csúcsformában van. A jelenlegi pontvadászatban két gólt szerzett a bajnokságban, és kétszer volt eredményes a BL-ben is, a Milan elleni csoportmérkőzésen az utolsó percben bődületes szabadrúgásgólt szerzett, ami győzelmet ért csapatának.

Természetesen a válogatottban is alapember, bár idén tétmeccsen a nemzeti tizenegyben csak tizenegyesből volt eredményes, igaz, a barátságos mérkőzéseken parádés gólokat ért el, így például a Puskás Ferenc-stadionban vagy Haitin. Kétségtelenül kiemelkedő teljesítményt nyújtott az idén, főleg tavasszal, és mivel rendkívül látványosan futballozik, így az Aranylabda egyik legnagyobb esélyesének számít.