Vágólapra másolva!
A címvédő AC Milan hazai pályán 6-0-ra legyőzte az újonc Fiorentinát az olasz labdarúgó-bajnokság 15. fordulójában. A városi rivális Inter megszerezte idei 12. döntetlenjét is, a kék-feketék ezúttal a Siena otthonában értek el 2-2-t. Késő este a Juventus Nedved szabadrúgásgóljával csikarta ki a győzelmet a Bologna vendégeként.

A piros-feketéknél kétszer is eredményes volt az Aranylabdára is esélyesnek tartott ukrán Andrij Sevcsenko, aki 11 találatával a római Vincenzo Montellával holtversenyben második helyen áll a góllövőlistán Adriano mögött.

A brazil csatár is szerzett gólt, ám csapata, az Internazionale így is csak a már-már "szokásos" döntetlent érte el. Adriano büntetőből talált a hálóba, mégis ő lett a meccs negatív hőse, mivel második 11-esét elhibázta. A milánói gárda ezúttal örülhetett az egy pontnak, miután Christian Vieri mindössze a 92. percben tudott egyenlíteni. Az egész idény során veretlen kék-feketék a 15 bajnoki mérkőzésükből mindössze háromszor nyertek, míg a többi esetben mindig döntetlent játszottak.

A botladozó AS Roma a 94. percben Mancini büntetőből szerzett góljával gyűjtötte be a három pontot Bresciában. Az eltiltott Francesco Totti csapatkapitánynak egyelőre tehát még nem sikerült megszereznie a klubcsúcsot jelentő 107. találatát a Serie A-ban, a Parma ellen viszont majd megteheti.

Az esti rangadón a Juve elég messze volt a Milan által mutatott parádés játéktól, ami jelzésértékű lehet a jövő heti - Torinóban rendezendő - csúcsrangadó előtt. A focit azonban nem szépségre, hanem pontokra játsszák, így azon már csak a Milan- és a Bologna-drukkerek kesereghetnek, hogy a Zebrák a 86. percben egy teljesen jogtalan szabadrúgást kaptak, amelyet tökéletes szögből, 20 méterről végezhettek el. S ahogy az egy aranylabdástól illlik, Pavel Nedved nagy gólt lőtt a kapu jobb oldalába. A 3 pont megszerzése pedig azt jelenti, hogy bármi is lesz a jövő heti csúcstalálkozó végeredménye, a 16. forduló után is a Juventus fogja vezetni a Serie A-t - kérdés csak az, hogy 1, 4 avagy 7 ponttal.

A Serie A élmezőnye pedig teljesen kettényílt, hiszen a Juve, Milan csatába elvileg a már így is erőn felül teljesítő Udinese szólhatna bele, a 10, illetve 6 pontos hátrány azonban elég soknak tűnik. Az udineieket pedig egy újabb meglepetéscsapat követi egy újabb féltucat pontos hátránnyal, ám a Cagliari negyedik helye rendkívül sovány, amit jelez a gárda negatív (25-26) gólkülönbsége is.

A nagycsapatok pedig le vannak maradva, mint a borravaló, a verhetetlen, ám nyerni is ritkán képes Inter 5., a Roma 9., a Lazio 15., a Parma pedig 18. Viszont könnyen felborulhat a táblázat, akár két fordulón belül is, a negyedik Cagliari és a 16. Brescia között ugyanis mindössze 5 (!) pont a differencia.

Serie A, 15. forduló:
AC Milan - Fiorentina 6-0 (2-0)
gól: Seedorf (16., 82.), Chiellini (22., öngól), Sevcsenko (52., 73.), Crespo (61.)

Brescia - AS Roma 0-1 (0-0)
gól: Mancini (94., 11-esből)

Chievo - Palermo 2-1 (2-0)
gól: Cossato (8., 38.), illetve Toni (89.)

Livorno - Parma 2-0 (1-0)
gól: Lucarelli (39., 89.)

Reggina - Cagliari 3-2 (1-1)
gól: Paredes (8.), Rosa (52., 76.), illetve Langella (6.), Esposito (72.)
piros lap: Bega (90., Cagliari)

Sampdoria - Messina 1-0 (1-0)
gól: Flachi (16.)

Siena - Internazionale 2-2 (1-1)
gól: Portanova (41.), Flo (86.), illetve Adriano (36., 11-esből), Vieri (92.)

Bologna - Juventus 0-1 (0-0)
gól:
Nedved (86.)

[origo]/(MTI)