Vágólapra másolva!
Keddtől eltérően szerdán este a papírforma érvényesült a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörének utolsó napján, igaz, az FC Liverpool (A csoport) búcsúja csak néhány percen múlt. Az angol sztárcsapathoz hasonlóan a Real Madrid (B csoport) BL-jövője is kérdéses volt, de csak a kezdésig, mert gyenge szereplésének zárásaként az AS Roma szinte semmilyen ellenállást nem fejtett ki.

Liverpoolban már a kezdés előtt izzott a levegő, mert a csapat kiemelkedő klasszisa, Steven Gerrard kijelentette: ha a gárda a mostani és a következő szezonban nem nyeri meg a bajnokságot, s nemzetközi porondon sem alkot kiemelkedőt, akkor távozik. Rivaldo (27. perc) parádés szabadrúgásával az Olimpiakosz szerzett vezetést az első játékrészben, majd a szünet után elképesztő tempóra váltottak a Vörösök, s Sinama-Pongolle (47.), Mellor (80.), s végül éppen Gerrard (86.) találatával sikerült a nyolcaddöntőt érő fordítás.

Nem meglepő, hogy Rafa Benitez liverpooli vezetőedző éppen a középpályás korábbi nyilatkozatát helyezte előtérbe a meccs után. "Most mi is kijelenthetjük, azt akarjuk, hogy Steven velünk legyen sikeres s nyerjen trófeákat. Szerintem ő is azt láthatta, jó a csapatunk, s sikeresek lehetünk a közeljövőben. De a nagy diadalokhoz Steven Gerrardra is szükségünk lesz, tudása és mentalitása miatt" - szögezte le a spanyol tréner.

A lefújás után Gerrard nem tért ki a jövőjére, csak az egyértelműnek tűnő kijelentést követő reakciókra: "Örülök, hogy én szereztem a továbbjutást érő találatot. Nagy nyomás volt rajtam, mert a lapok kiemelt terjedelemben foglalkoztak a nyilatkozatommal. Csak kiváló teljesítménnyel válaszolhattam a kritikus cikkekre."

Az olasz fővárosban a hazaiak büntetése miatt üres lelátók előtt szerepelt az AS Roma és a Real Madrid, s a hangulattalan összecsapáson a többek között Francesco Tottit, Antonio Cassanót és Vincenzo Montellát is nélkülöző hazaiak 3-0-s vereséget szenvedtek. Ronaldo már a 9. percben gólt szerzett, majd a második játékrészben Luis Figo duplázott, a 61. percben egy vitatható büntetőből, míg a 82. percben egy esernyőcsel után pontos lövéssel vette be a vendéglátók kapuját.

"Fontos volt a korai gól, mert ellenkező esetben feszült lett volna a találkozó. A vezetés megszerzése után már végig mi irányítottunk, s nem is volt túlt nehéz dolgunk a folytatásban" - mondta Ronaldo.

A biztos siker ellenére a Real Madrid "csak" második lett, miután a Bayer Leverkusen 3-0-ra legyőzte a találkozó előtt már éllovas, a kudarccal azonban a 3. helyre s az UEFA-kupába visszaeső Dinamo Kijevet. A német együttes a szünet után kerekedett felül Juan (51.), Andrij Voronyin (77.) és Marko Babic (86.) találatával.

"Az első félidőben túlságosan idegesen játszottunk, pedig tudtuk, kilencven percünk van a továbbjutás kiharcolására. A szünet után már jobban futballoztunk, keményen és eltökélten harcoltunk. Csoportelsők lettünk, pedig erre senki sem gondolt a sorozat kezdetén" - mondta Klaus Augenthaler, a Bayer vezetőedzője. "Nagyon csalódott vagyok, nem harcoltunk úgy, ahogyan kellett volna. Játékosaim azt hitték, hogy könnyű dolguk lesz" - értékelt Szabó József, a Dinamo Kijev vezetőedzője.