Vágólapra másolva!
Két csoportban már eldőlt a továbbjutás kérdése, kettőben viszont bármi elképzelhető a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörének hatodik, utolsó fordulójában. A szerdai játéknapon az A és B csoportban még 3-3 csapat reménykedhet, míg a C, illetve D jelű négyesből a Juventus, a Bayern München, a Manchester United és a Lyon már tagja a 16-os mezőnynek.

A C csoportban már szinte minden eldőlt. A százszázalékos, öt 1-0-ás győzelmet arató Juventus elsőként, míg a német Bayern München másodikként kvalifikálta magát a nyolcaddöntőbe, s csupán az a kérdés, hogy a jelenleg azonos ponttal álló Ajax Amsterdam vagy Maccabi Tel Aviv folytathatja szereplését az UEFA-kupában. A hollandok a német, az izraeliek pedig az olasz csapatot fogadják, amennyiben nem változik a helyzet a csoportban, akkor az egymás elleni eredményeknek köszönhetően az Ajax kerül át a második számú európai kupasorozatba.

A D csoportban is már megvan a két továbbjutó, ám arra csak az utolsó forduló ad választ, hogy a Manchester United vagy az Olympique Lyon végez az élen. Előbbi a már biztos harmadik Fenerbahce otthonába látogat, míg utóbbi az utolsó, a selejtezőben a Ferencvárost búcsúztató Sparta Prahát látja vendégül. A Vörös Ördögöknél a sorozat góllövőlistáján nyolc találattal élen álló Ruud van Nistelrooy lábfejsérülése miatt nem lép pályára.

Az A és B csoportban azonban a végsőkig kiélezett a helyzet. Előbbiben a nyeretlen Deportivo már biztosan negyedik lesz, kérdés, hogy esetleges Monaco elleni győzelmével beleszól-e a továbbjutásba. Próbáljuk meg kibogozni a sokismeretlenes egyenletet: ami biztos, ha a francia együttes nyer, biztos továbbjutó, ebben az esetben a 10 pontos Olimpiakosznak már a döntetlen, sőt az egygólos liverpooli vereség (kivéve az 1-0-t) is elég a továbbjutáshoz.

Ha a Monaco kikap, akkor a helyzet annyiban módosul, hogy liverpooli győzelemmel a Mersey-partiak a továbbjutók.

Viszont, ha a Monaco döntetlent játszik, sorsa a Liverpool-Olimpiakosz meccs kezében van. Angol siker esetén ugyanis három 10 pontos csapat lesz a B csoportban, ebben az esetben az egymás elleni mérkőzéseken szerzett több pont, az azokon elért jobb gólkülönbség, az azokon idegenben rúgott több gól, az összesített gólkülönbség, a több lőtt gól, végső esetben az országok idény eleji UEFA-együtthatója rangsorol. Márpedig ez esetben a Monaco csak a Liverpool többgólos sikere esetén léphetne a 16 közé.

Kicsit egyszerűbb a szituáció a B csoportban, mivel nem alakulhat ki hármas holtverseny. Amennyiben az élen álló Dinamo Kijev legalább döntetlent ér el a Bayer Leverkusen otthonában, továbbjut, míg veresége esetén csak úgy kerülhet a nyolcaddöntőbe, ha a Real Madrid nem nyer a sereghajtó, s már biztos kieső, ráadásul várhatóan sztárjait nélkülöző AS Roma otthonában.

[origo]/(MTI)